Peste 4 mii probe de apă au fost preluate de „Apă Canal Chișinău” în luna august
Calitatea apelor uzate, apelor uzate epurate, nămolurilor și sedimentelor este monitorizată zilnic la Stația de epurare, Chișinău de către specialiștii Laboratorului ape uzate (LAU) din cadrul Departamentului epurarea apelor uzate.
Astfel, zilnic se efectuează probe la 34 de parametri fizico-chimici și bacteriologici, în dependență de Graficul de prelevare și efectuare a încercărilor fizico-chimice şi bacteriologice, elaborat în conformitate cu HG nr. 950 din 25.11.13, pentru efectuarea controlului tehnologic (de producție). Prin urmare, pe parcursul lunii august curent, în Laboratorul ape uzate au fost efectuate încercări a apelor uzate, epurate și de suprafață, a nămolurilor și sedimentelor de la toate procesele tehnologice în număr de 4379 de încercări, fiind în total colectate probe de la punctele de control menționate în număr de 1461 probe.
Rezultatele valorilor determinate în urma încercărilor de laborator efectuate în cadrul Laboratorului ape uzate sunt utilizate pentru determinarea eficienței tehnologice de funcționare a Stației de epurare Chișinău şi a altor Staţii de epurare aflate în subdiviziunea S.A. ,,Apă-Canal Chişinău”.
Personalul calificat care efectuează activități de laborator își realizează cu abnegație și devotament sarcinile și obiectivele puse față de ei de către întreprindere.
Laboratorul ape uzate are implementat și funcționează în cadrul unui sistem de management, conform cerințelor standardului SM EN ISO/IEC 17025:2018. Istoricul acreditării LAU datează cu anul 2000, perioada în care acreditările erau efectuate în cadrul departamentului „Moldova-Standard”, ulterior laboratorul a fost acreditat de către CNA MOLDAC și și-a menținut statutul de laborator acreditat până în prezent. Ultima decizie de reacreditare a fost semnată la data de 04.08.2019, Certificat de acreditare nr. LÎ-069 cu valabilitate până la 03.08.2023.