Sărbătoare pentru probațiunea din Moldova! INP marchează astăzi ziua profesională

Sărbătoare pentru probațiunea din Moldova! INP marchează astăzi ziua profesională

Angajații Inspectoratului Național de Probațiune (INP), subordonat Ministerului Justiției, marchează astăzi ziua profesională. Sărbătoarea are loc în premieră, fiind instituită anul trecut, pe 16 martie, printr-o hotărâre de Guvern, deși sistemul de probațiune activează de un deceniu.

Cu acest prilej, Anatolie Munteanu, Secretarul General de Stat, a felicitat colaboratorii organelor de probațiune menționând că, această ramură „are un rol important pentru asigurarea securității sociale. Consilierii de probațiune sunt cei care educă în spiritul supremației legii și, prin propriul exemplu, arată că aceasta echilibrează raporturile dintre cetățeni. Probațiunea este o abordare diferită a pedepselor privative de libertate și un sector cu potențial ce va fi valorificat pe deplin. În această direcție sunt orientate eforturi de reformă ale justiției”.

Menționăm că, organul probaţiunii a devenit funcţional pe 12 ianuarie 2007, în urma reorganizării unei structuri subordonate Ministerului Justiției. În prezent, INP are 285 de angajați, care activează în cele 42 birouri de probațiune pe tot teritoriul țării. Specialiștii acordă asistență și consiliere în scopul promovării beneficiilor pedepselor alternative detenției şi prevenirii săvârșirii de noi infracțiuni. În 2017, peste 20 mii de persoane liberate de pedeapsa penală, dar în privința cărora au fost impuse obligațiuni sau restricții, au fost supravegheate și asistate, numărul lor fiind în creștere în fiecare an.

Mihaela Rotari

Share