Pedepse mai aspre pentru abuzurile asupra polițiștilor

Pedepse mai aspre pentru abuzurile asupra polițiștilor

La 18 mai, curent Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul de lege privind modificarea și completarea  unor acte legislative privind ultragierea și opunerea de rezistență sau aplicarea violenței față de persoana cu funcție de răspundere (art.349 din Codul Penal al RM și art.art.336,  354 din Codul Contravențional al RM).

Potrivit noilor modificări propuse, acțiunile de ultragiere, opunere de rezistență și/sau aplicarea violenței față de o persoană cu funcție de răspundere, persoană publică, etc. vor cădea sub incidența art. 349 din Codul Penal al RM, care prevede inclusiv și înnăsprirea pedepsei pentru acțiunile menționate mai sus.

Astfel, pentru ultragierea, amenințarea cu vătămarea integrității corporale sau sănătății, cu moarte, fie nimicirea bunurilor persoanei cu funcții de răspundere, persoana va risca o pedeapsă sub formă de amendă de la 8000 lei pînă la 20000 de lei fie privarea de libertate pe un termen de la 1 la 3 ani (în prezent, pînă la 2 ani).

În același timp, pentru opunerea de rezistență, aplicarea violenței față de persoana cu funcție de răspundere, în scopul sistării activității de serviciu pedeapsa, la fel, urmează a fi majorată și va varia de la 14000 la 20000 de lei (în prezent, amenda constituie de la 10000-20000 de lei). Termenul pedepsei cu închisoare urmează a fi majorat de pînă la 5 ani, iar în cazul aplicării violenței periculoase pentru viață sau sănătate, distrugerea bunurilor prin mijloace periculoase pentru viață sau sănătatea mai multor persoane privarea de libertate va fi de la 5 la 8 ani.

În același context, pentru nesubordonarea cererii legitime a colaboratorului organelor de drept (art.336 și art.354 CC RM), codul contravențonal va prevedea o amendă de la 2000 la 3000 de lei (în prezent, de la 800 – 1200 de lei).

Polițiștii se confruntă zilnic în activitatea sa cu acte de nesubordonare a cerințelor legale ale acestora, inclusiv acte de ultragiere cu aplicarea violenței în adresa sa, fapt ce prezintă un obstacol în menținerea ordinii de drept și asigurarea siguranței publice și rutiere. Prin urmare, scopul modificărilor propuse este de a asigura ordinea publică, prevenirea acțiunilor de ultragiere și nesubordonare și apărarea dreturilor și propietăților funcționarilor publici sau persoanelor cu funcții de răspundere.

Pe parcursul anului trecut, de către Poliție au fost întocmite 2305 procese verbale contravenționale pentru ultragierea oamenilor legii, iar pentru nesubordonare cu rea-voință dispoziției sau cererii legitime a colaboratorilor de ocrotire a normelor de drept au fost întocmite 886 procese verbale.

De asemenea, în perioada menționată, pentru amenințarea sau violența săvîrșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere sau a unei persoane care-și îndeplinește datoria obștiască au fost pornite 151 cauze penale, în 66 din ele, victimele sunt polițiști.

Proiectul de lege urmează să fie prezentat Parlamentului, pentru aprobare.

Mihaela Rotari

 

 

Share