Pe teritoriul mun. Chișinău vor fi întreprinse mai multe cercetări sociologice pe subiectul Unirii RM cu România

Pe teritoriul mun. Chișinău vor fi întreprinse mai multe cercetări sociologice pe subiectul Unirii RM cu România

Reprezentanții Centrului Social-Politic European, în cadrul unei conferințe de presă, cu tema: „Radiografierea situației privind subiectul Unirii Republicii Moldova cu România”, au anunțat despre inițierea unor cercetări întreprinse în teren cu privire la Unirea RM cu România, informează Oficial.

Președintele Centrului Social-Politic European, Gheorghe Costandachi, a oferit mai multe detalii despre cercetarea ce va avea loc pe teritoriul municipiului Chișinău.

„Centrul Social-Politic va lansa un proiect unic pentru Republica Moldova, pe care până acum majoritatea reprezentanților societății civile nu au avut curajul să-l inițieze. Noi am studiat așa un fenomen cum este Unirea Republicii Moldova cu România, despre care se vorbește foarte mult. Încă din anul 1991 până în prezent, nu a fost efectuată nici o măsurare despre acest subiect, care de fapt a împărțit Republica Moldova în 2 tabere. Am ajuns la concluzia că avem nevoie ca populația Republicii Moldova să cunoască de fapt datele reale. Noi ne punem ca sarcină principală – efectuarea unei radiografieri pe nivelul de maturitate și claritate a democrației funcționale în Republica Moldova. Acest proiect va fi realizat pe principiile de imparțialitate, obiectivitate și absolut independență. Îndemnăm toate organizațiile și formațiunile politice să-și aducă aportul la acest proiect. Anunțăm și un concurs pentru societățile neguvernamentale, ca să fie cât mai echidistant și corect realizat acest proiect. La prima fază, proiectul ține de studierea și cercetarea situației subiectului ce ține de unirea Republicii Moldova cu România. Vom face și o campanie de informare, tot la prima etapă. Începând cu data de 1 până la data de 14 aprilie vom face o consultare a populației de tip referendum”, a declarat acesta.

Doctorul în sociologie, Andrei Dumbrăveanu, a comunicat importanța consultării cu societatea cu privire la subiectul Unirii Republicii Moldova cu România. „Am aderat la acest proiect pentru că este un exercițiu al maturității democratice, o testare a ei, o testare a culturii politice în Republica Moldova. Este un proiect de consultare publică, care îl vor realiza companii pe care noi le așteptăm, companii de cercetări sociologice care se vor include. Sperăm să avem o cercetare foarte deosebită, pentru că activăm în societatea comunicării și a transparenței. A venit timpul să măsurăm niște parametri, să nu ne temem de rezultate, rezultatul negativ e tot rezultat”, a precizat Dumbrăveanu.

Mihaela Conovali

Share