Paharele comestibile – o soluție gustoasă și prietenoasă mediului

Paharele comestibile – o soluție gustoasă și prietenoasă mediului

Cea mai mare problemă cu utilizarea paharelor de unică folosință este că acestea sunt făcute să dureze pentru o singură utilizare. O mulțime de energie este creată și eliminată doar pentru o cafea care se bea în mai puțin de o oră.

Producția de pahare de hârtie se bazează în mare măsură pe resursele naturale. Peste 20 de milioane de copaci sunt tăiați în fiecare an pentru a produce pahare de hârtie de unică folosință. Transformarea copacilor în hârtie și a hârtiei în pahare utilizabile necesită o cantitate considerabilă de energie — a cărei sursă este aproape exclusiv combustibilii fosili. Se estimează că producerea a patru pahare de hârtie este responsabilă pentru un kilogram de emisii de CO2.

Paharele din plastic și polistiren la fel nu sunt o soluție — ambii derivați ai petrolului, o altă resursă finită cu impact enorm și ireversibil asupra mediului.

Da, este adevărat — majoritatea paharelor de unică folosință pot și trebuie reciclate.

Însă, mai puțin de 1% din paharele pe care le producem sunt reciclate.

Paharele de hârtie sunt dificil de reciclat, deoarece majoritatea au o căptușeală subțire din plastic pentru a menține lichidele. Această căptușeală din plastic este dificil de separat și majoritatea instalațiilor de reciclare nu sunt echipate pentru a face acest tip de reciclare.

Paharele din plastic pot fi reciclate, dar depinde de tipul de plastic folosit. Nu putem presupune că toate paharele de unică folosință pot fi reciclate cu ușurință.

Paharele din polistiren pot fi reciclate de unele facilități, dar doar o mică parte sunt colectate pentru reciclare. Majoritatea merg la gunoiști sau la incinerator. Când se află în mediul natural, polistirenul se va descompune în bucăți din ce în ce mai mici, dar va persista în mediile naturale timp de peste 500 de ani.

Simpla aruncare a deșeurilor de plastic într-un coș de reciclare nu este suficientă. Prin urmare, este responsabilitatea guvernelor, a întreprinderilor și a persoanelor fizice să ia măsuri și să caute o soluție mai durabilă la problema din jurul plasticului.

În Moldova deja avem paharele comestibile potrivite pentru lichide fierbinți, reci, deserturi din fructe sau înghețată și iaurturi. Afacerea cu paharele aparține unui tânăr antreprenor și a fost susținută de PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Orașe verzi durabile pentru Moldova”.

Maxim Zagorneanu a lansat afacerea cu paharele comestibile în 2020, fiind preocupat de problemele de mediu a încercat să găsească soluții simple pentru o problemă majoră.

„Zilnic, în toată lumea sunt aruncate 800 de milioane de pahare de unică folosință și foarte puține dintre acestea se reciclează. La noi în țară nu se reciclează aproape deloc. Alternativa ar fi — paharele comestibile. Acestea sunt făcute exclusiv din produse bio, fără adausuri chimice sau uleiuri vegetale, iar toate aceste produse se găsesc pe piața noastră ”, spune Maxim.

Paharele pot ține cel puțin o oră lichide fierbinți de 100 grade, după care acesta poate fi mâncat sau aruncat la gunoi și se va descompune în circa 72 de ore.

După ce paharele au trecut testările de laborator, compania producătoare deja a reușit să încheie contracte de export cu cinci țări europene, printre care Marea Britanie, Finlanda și Germania. Iar la noi paharele comestibile se găsesc în toată țara și în peste 150 de restaurante și gherete care vând deserturi și băuturi la pachet.

„Rugămintea noastră către toți cetățenii statului nostru este să fie mai prietenoși cu mediul în care trăim și să aducem beneficii naturii prin toate acțiunile noastre”.

Responsabilitatea noastră colectivă de a lua măsurile necesare va aduce în mod inevitabil beneficii generațiilor noastre viitoare și planetei în ansamblu.

Această inițiativă este susținută de PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Orașe verzi durabile pentru Moldova”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF), implementat în parteneriat cu p Primăria municipiului Chișinău.

Doina Secrieru

Share