Organizația Internațională a Muncii Moldova a făcut primul pas în procesul de elaborare a Programului național de combatere a muncii nedeclarate
Organizația Internațională a Muncii (ILO) a făcut o radiografie a situației privind munca nedeclarată din Republica Moldova și a prezentat-o instituțiilor de stat relevante și partenerilor sociali în cadrul unui atelier de lucru. Este primul pas în procesul de elaborare a Programului național de combatere a muncii nedeclarate, anunță ILO pe pagina sa oficială de Facebook.
Conform organizației, incidența ridicată a informalității și a muncii nedeclarate este una dintre cele mai mari provocări pentru piața muncii și sistemul de protecție socială din Moldova, reprezentând 23,8% din totalul ocupării forței de muncă.
În unele domenii, lucrătorii sunt angajați în baza unor acorduri verbale în loc de contracte individuale, în special în agricultură (58,0%), construcții (13,3%), comerț (10,0%) și industrie (7,1%). Munca nedeclarată cauzează pierderi neîncasate la bugetul public, afectează economia țării și îi lasă pe acești lucrători în afara umbrelei sistemelor de sănătate și protecție socială. Politicile care reduc informalitatea și munca nedeclarată necesită eforturi continue și acțiuni comune din partea tuturor părților interesate, inclusiv organizațiilor guvernamentale, angajaților și angajatorilor, mai consideră autorii.