Opt cetăţeni străini au fost reţinuţi de CNA într-un dosar de spălare de bani

Opt cetăţeni străini au fost reţinuţi de CNA într-un dosar de spălare de bani

 

Opt cetăţeni străini au fost reţinuţi de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie şi procurori într-un dosar de spălare de bani. Este vorba despre trei persoane de origine franceză, doi mexicani, un dominican, un cetăţean al Canadei, unul al SUA şi un originar din Gabon. Aceştia sunt bănuiţi de asociere, înţelegere şi complicitate la comiterea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

În fapt, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor al CNA şi procurorii anticorupţie au stabilit că persoanele menţionate ar fi venit în Republica Moldova cu scopul de a utiliza sistemul bancar autohton pentru sustragerea şi tranzitarea mijloacelor băneşti cu provenienţă ilicită de pe conturile corespondente ale unor bănci din străinătate,  sumele vehiculate cifrându-se la sute de milioane de euro.

Potrivit informaţiilor deţinute, unul dintre membrii grupului a fondat în 2013 pe teritoriul Republicii Moldova o companie cu scopul atragerii investiţiilor străine pentru producerea automobilelor sportive cu motoare electrice (maşini utilizate la raliurile Paris-Dakkar). De facto, compania a fost utilizată pentru facilitarea accesului în ţara noastră a membrilor grupării specializate pe fraude bancare şi spălare de bani. Astfel, persoanele vizate au intrat pe teritoriul ţării, acoperindu-se cu calitatea de investitori străini.

Aflându-se pe teritoriul ţării, membrii grupului comunicau între ei despre pregătirea şi realizarea mai multor tranzacţii bancare frauduloase de proporţii, de tip SWIFT şi DTC, prin intermediul unor conturi din mai multe bănci străine.  Pentru realizarea tranzacţiilor frauduloase, membrii grupului ar fi implicat „hackeri”, sarcina cărora era de a pătrunde nesancţionat în sistemele informaţionale ale băncilor, cu ajutorul informaţiilor specifice (rechizite bancare, coduri de acces, parole etc.) puse la dispoziţie de membrii grupului şi realizarea operaţiunilor bancare fără autorizarea acestora de către persoanele responsabile din aceste bănci. Potrivit investigaţiilor preliminare, membrii grupului deja planificase efectuarea unui şir de operaţiuni bancare frauduloase prin intermediul unei bănci comerciale din Republica Moldova, deschizând un şir de conturi bancare.

În urma analizei probelor acumulate în procesul de urmărire penală, CNA şi procurorii au stabilit că bănuiţii aveau la dispoziţie câteva scheme de sustragere a banilor de pe conturile băncilor străine prin intermediul entităţilor financiare din Republica Moldova.

În prezent, toate persoanele se află în custodia CNA pentru 72 de ore. Totodată, CNA a informat despre deconspirarea schemei misiunile diplomatice şi instituţiile de drept din ţările de origine a cetăţenilor reţinuţi, solicitând în acelaşi timp suport informaţional privind implicarea  persoanelor vizate în activităţi infracţionale pe teritoriul altor state.

În acest caz a fost deschis un dosar penal în temeiul art. art. 243 alin. 3 lit. b) Cod penal al Republicii Moldova pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari.

Moldova1

Mihaela Rotari

Share