Opinie: Intensitatea maximă a unui cutremur în R. Moldova ar putea fi de până la 8 grade. Nordul scapă mai ușor…

Opinie: Intensitatea maximă a unui cutremur în R. Moldova ar putea fi de până la 8 grade. Nordul scapă mai ușor…

Profesorul Mihai Pâslă afirmă că și pentru Republica Moldova sunt actuale cutremurele de pământ, fiind aproape de epicentrul din munții Vrancea, care se află la o distanță de 110-130 km, informează OFICIAL.

El spune că în decursul ultimilor 200 ani, pe teritoriul Republicii Moldova anual au fost înregistrate sute de cutremure, însă cele mai puternice din ele (cu magnitudinea de peste 7 baluri) s-au produs în anii 1940, 1977, 1986 şi 1990.

„Din fericire consecințele acestora n-au fost atît de dezastruoase în comparație de pildă cu consecințele cutremurului care a zguduit în 1977 Romania.

Referitor la prognoze. Ele sunt diferite, dar din cele oficiale putem face trimitere la Harta zonării seismice a Republicii Moldova elaborată de către Institutul de Geologie și Seismologie al AȘM și aprobată prin Ordinul Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale nr.25 din 23.12.2009.

Conform acestei zonări intensitatea maximă a eventualelor cutremure poate atinge până la 8 grade (pe scara Mercalli) în partea de sud și sud-vest, pînă la 7 grade în partea centrală și de nord și pînă la 6 grade în partea nord-est a teritoriului țării noastre. Pentru comparația cutremurele recente din Turcia și Siria a avut magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter (sau 9 grade pe scara Mercalli).

Referitor la nivelul de pregătire, acest lucru întră deja în competența autorităților. Sperăm că acestea au făcut concluziile respective după tragedia din Turcia și Siria”, spune profesorul Mihai Pâslă.

Share