Operatori culturali din țară au discutat acțiunile-cheie pentru aplicarea cu succes la Programul Europa Creativă
Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în parteneriat cu Ambasada Franței în Republica Moldova, organizează în perioada 30 iunie – 1 iulie 2015, Workshop-ul „Acțiunile cheie pentru aplicarea cu succes la Programul Europa Creativă”, la care participă cca 50 de operatori culturali din țară.
În debutul evenimentului care a avut loc astăzi, 30 iunie, la Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, Monica Babuc ministru în exercițiu al Culturii a mulțumit Ambasadei Franței pentru suportul acordat la desfășurarea seminarului, menționând importanța informării tuturor actorilor culturali privind modalitățile alternative de finanțare prin Programul Europa Creativă și îndemnând atât instituțiile din subordinea Ministerului Culturii, cât și organizațiile nonguvernamentale și asociațiile obștești să aplice la acest Program. Oficialul a afirmat că suntem la cea de-a treia sesiune de informare desfășurate în acest an, anterior având loc seminarul ”Noi oportunități pentru proiecte de cooperare în cadrul Programului UE Europa Creativă”, organizat la Iași de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova în parteneriat cu Ministerul Culturii al României și Seminarul regional privind potenţialul sectoarelor culturale şi creative din ţările Parteneriatului Estic, organizat recent de către Ministerul Culturii și Comisia Europeană, care ne-au ajutat să cunoaștem experiența țărilor din Parteneriatul Estic privind modalitățile de dezvoltare a industriilor creative.
La eveniment au mai participat E. S. Pascal Vagogne, Ambasador al Franței în Republica Moldova și Fabien Schaeffer, de la Delegația Europeană la Chișinău.
Workshop-ul este coordonat de Laurence Barone, expert Relais culture Europe, punctul de contact al Programului „Europa Creativă” din Franţa, care oferă consultanță și instruire cu privire la politicile și programele UE de susținere a sectorului cultural pentru toate instituțiile și operatori culturali din Franța.
Programul Europa Creativă 2014 – 2020 este programul de finanţare al UE dedicat operatorilor din sectoarele culturale şi creative ce dispune de un buget de 1.46 mlrd euro și trei subprograme: Media, Cultura şi o componentă transectorială dedicată garantării creditelor bancare şi cooperării în domeniul politicilor culturale.
Operatorii sectoarelor culturale și creative din Republica Moldova vor avea posibilitatea să aplice la liniile de finanţare ale programului începând cu toamna anului 2015. Programul oferă mai multe mecanisme de finanțare menite să încurajeze actorii implicați pentru dinamizarea întregului sector cultural.