Operaţiunea de eliminare durabilă de piesticide a fost lansată

Operaţiunea de eliminare durabilă de piesticide a fost lansată

Pe 26 mai, curent, Ministrul Ion Sula a participat la  lansarea operaţiunii de salvgardare şi eliminare durabilă conform cerinţelor de protecţie a mediului,  a peste 400  tone de pesticide învechite, aflate în depozitul de pesticide din s. Paşcani, raionul Criuleni.

Operaţiunea este realizată de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Cu această ocazie  Ministrul a subliniat progresele  înregistrate în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea  capacităţilor de eliminare a produselor chimice periculoase din fostul  spaţiu  sovietic,  ca  model  de  abordare  şi prevenire  a poluării  cauzate  de utilizarea  pesticidelor”, menţionînd aportul şi eforturile considerabile a celor implicaţi  în procesul de eliminare a stocurilor de pesticide învechite.

Printre cei vizaţi au fost nominalizaţi reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerului Mediului, autorităţilor locale, Organizaţiilor Societăţii Civile, Organizaţiei Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) şi Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Astfel, pe lîngă reducerea riscului parvenit de la deşeurile periculoase, proiectul  contribuie la consolidarea managementului ciclului de viaţă al produselor chimice, utilizate în agricultură. Scopul acestuia este de a îmbunătăţi gradul de conştientizare în rîndul factorilor de decizie şi a publicului.

Proiectul este implementat într-o strânsă colaborare între autorităţile guvernamentale, societatea civilă (atît la nivel naţional, cît şi internaţional), împreună cu partenerii și experţii internaţionali.

sula sula1 sula2

 

 

 

 

 

Doina Secrieru

Share