Olga Cebotari, medic de familie: „Doar prin vaccinarea împotriva COVID-19 ne protejăm de infectare!”

Olga Cebotari, medic de familie: „Doar prin vaccinarea împotriva COVID-19 ne protejăm de infectare!”

Peste 800 de mii de moldoveni sunt complet vaccinați împotriva COVID-19. Medicii și autoritățile continuă să îndemne oamenii să se imunizeze și să nu creadă în miturile false despre vaccinare, dar să se informeze doar din surse oficiale.

Acum doi ani, medicul de familie, Olga Cebotari, a fost repartizată la muncă de către Ministerul Sănătății în satul său de baștină – Tomai, Leova, localitate în care nu a existat un medic de familie aproape 20 de ani. În tot acest răstimp a reușit să facă doar lucruri frumoase. A tratat boli, a alinat suferințe și a motivat oamenii din sat să aibă mai multă grijă de sănătatea lor, iar minunea pe care o purta sub inimă are acum un an și opt luni – un băiețel drăgălaș, care dna medic ar vrea să-i calce pe urme. Când o privești pe Olga Cebotari, ai impresia că nu se va schimba niciodată –  poate de la blândețea din ochii săi sau de la faptul că oamenii o percep ca un fel de copil al lor. Un copil  bun, grijuliu și săritor la nevoile. „Niciodată nu am regretat alegerea făcută. Aici este casa mea”, răspunde scurt și clar dna medic.

Condițiile în care muncește Olga Cebotari necesită în continuare îmbunătățiri. Acum, nici soba nu mai funcționează, din cauza ploilor. Tânăra doctoriță din Tomai stă zgribulită între pereții reci ai Centrului de Sănătate construit în 1991, dar care nu a fost reabilitat vreodată.

În pandemie, dna Olga a lucrat din greu, ca majoritatea colegilor săi din sistemul de sănătate. Din anul 2021, îngrijește și de sănătatea oamenilor din Sarata-Răzești, o localitate învecinată, unde merge de două ori pe săptămână pentru a consulta pacienții. În total, poartă grija a 6.000 de săteni. Atât ea, cât și asistentele medicale, discută cu localnicii intensiv despre avantajele vaccinării și riscurile COVID-19, mai ales cu bolnavii cronici.

„Cele patru asistente medicale contactează persoanele neimunizate din sectorul de care sunt responsabile. Persoanele care spuneau că au dubii erau telefonate repetat, poate chiar și de trei ori. Unii oameni se supără și ne spun să nu-i mai sunăm de atâtea ori. Fiecare pacient care vine la consultație la medicul de familie este informat despre avantajele imunizării. Le spun cum acționează vaccinul, cum se formează anticorpii și le explic cât de important este ca toți să ne vaccinăm și să formăm acea imunitate colectivă, care ne-ar ajuta să învingem pandemia”, ne povestește Olga Cebotari.

 

Share