Oleg Efrim: O justiție echitabilă în toate cazurile este asigurată de profesioniști

Oleg Efrim: O justiție echitabilă în toate cazurile este asigurată de profesioniști

Ministrul Justiției, Oleg Efrim susține că o justiție echitabilă în toate cazurile este asigurată de profesioniști. Declarații în acest sens au fost făcute de oficial în cadrul Conferinței Internaționale ”Legea insolvabilității – de la teorie la practică”, organizată de Reprezentanţa Grupului Băncii Mondiale în Republica Moldova şi Universitatea de Stat, astăzi 10 octombrie, curent.

În cadrul conferinței, participanții au discutat despre deficiențele intentării procesului de insolvabilitate, competența instanțelor de insolvabilitate, reglementarea profesiei de administrator al insolvabilității, novațiile din domeniu etc.

În context, Efrim a spus că Ministerul Justiției a pus accent pe dezvoltarea profesiei de administrator al insolvabilității, aceștia fiind datori să asigure corectitudinea, legalitatea și înalta calitatea a procedurilor de insolvabilitate

Totodată, Oleg Efrim a vorbit despre Legea cu privire la administratorii autorizați, care a fost publicată în Monitorul Oficial, săptămâna trecută. ”Legea a fost expertizată de către reprezentanții Grupului Băncii Mondiale. Acum urmează să ne concentrăm eforturile pentru dezvoltarea și promovarea profesiei de administrator al insolvabilității conform celor mai bune practici și în conformitate cu standardele europene”, a conchis ministrul Efrim.

Ministrul Justiției a subliniat că justiția are datoria de a sprijini economia, dar asta se poate întâmpla doar dacă justiția este corectă, echitabilă și asigură respectarea garanțiilor și drepturilor cetățenilor și agenților economici.

Reprezentanții Grupului Băncii Mondiale au afirmat că, în ultimii zece ani, Republica Moldova a realizat o amplă reformă legislativă și au făcut referire la Legea privind executorii judecătorești, Legea insolvabilității, noua Lege cu privire la gaj, Legea privind administratorii autorizați. ”În prezent, Grupul Băncii Mondiale elaborează un proiect nou care se va concentra pe sporirea capacităților administratorilor autorizați conform reglementărilor din noua lege. De asemenea, vom acorda suport Guvernului Republicii Moldova în constituirea noii Agenții de supraveghere a administratorilor autorizați, vom organiza instruiri și seminare pentru aceștia”, a spus reprezentantul Băncii Mondiale, Fernando Dancausa.

Conferința Internațională a fost organizată cu ocazia aniversării a 55-a de la fondarea Facultăţii de Drept a USM. La eveniment au mai fost prezenți, președintele Curții Supreme de Justiției, Mihai Poalelungi, reprezentanți ai Băncii Mondiale în Moldova, Ministerului Economiei, Asociației Lichidatorilor și Administratorilor, mediului academic, juriști, avocați etc.

Mihaela Rotari

Share