Ofițerii FRONTEX participă la procesul de autorizare a trecerii frontierei Republicii Moldova
La punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe a fost lansat procesul de autorizare a traversării frontierei de stat de către ofițerii FRONTEX, în acest sens a fost semnat Memorandumul de înțelegere privind mecanismele de soluționare a plângerilor legate de acțiunile desfășurate de FRONTEX în Republica Moldova.
Activitățile date au avut loc în cadrul vizitei de lucru a delegației FRONTEX (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă) în Republica Moldova, în perioada 15 – 17 octombrie 2023.
Delegația Agenției a fost condusă de directorul executiv Hans Leijtens, însoțit de către ofițerul coordonator, Direcția răspuns operațional, Ionuț Osiac și ofițerul pentru cooperare internațională, Direcția cooperare internațională și europeană a FRONTEX, Marcin Daniszewski.
Întrevederile bilaterale au derulat la sediul Inspectoratului General, la Ministerul Afacerilor Interne, precum și în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Tudora, inclusiv la punctul de trecere a frontierei comun Palanca-Maiaki-Udobnoe.
Cu ocazia acestor activități, echipa Poliției de Frontieră, condusă de șefa adjunctă de Inspectorat General Diana Salcuțan, a prezentat structura instituției, atribuțiile conferite de lege și progresele înregistrate de Republica Moldova în domeniul securizării și controlului frontierelor.
Totodată, cele două delegații au analizat acțiunile comune desfășurate până în prezent la frontiera de stat, cât și au subliniat importanța cooperării în lupta împotriva migrației ilegale și a altor infracționalității transfrontaliere.
La Ministerul Afacerilor Interne a fost semnat Memorandumul de înțelegere privind mecanismele de soluționare a plângerilor legate de acțiunile desfășurate de FRONTEX în Republica Moldova în baza „Acordului de Statut între Uniunea Europeană și Republica Moldova privind activitățile operaționale desfășurate de către Agenția FRONTEX în Republica Moldova”.
Scopul și domeniul de aplicare al acestui Memorandum este de a asigura cooperarea bilaterală cu referință la cele două mecanisme de reclamații coexistente și de a face schimb de informații cu privire la acuzațiile de încălcare a drepturilor fundamentale în timpul tuturor activităților operaționale ale Agenției pe teritoriul Republicii Moldova.
„Astăzi mai facem încă un pas spre consolidarea eforturilor între toți actorii implicați în securitatea frontierelor atât naționali cât și internaționali, care este imperativă. Prin încredințarea dreptului de a autoriza traversarea frontierei de stat de către ofițerii FRONTEX, noi reiterăm cu fermitate încrederea existentă între Republica Moldova și Uniunea Europeană.” a menționat Diana Salcuțan în cadrul vizitei delegației FRONTEX la PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe.
La trecerea frontierei moldo-ucrainene, reprezentanții Agenției au urmărit îndeaproape procedurile de control și supraveghere, realizate în comun de către polițiștii de frontieră și ofițerii FRONTEX, precum și echipamentele speciale folosite de personalul aflat în serviciu.
De asemenea, la PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe a avut loc ședința trilaterală între conducerea Poliției de Frontieră, FRONTEX și Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, unde s-a discutat procesul de autorizare a trecerii frontierei de stat de către ofițerii Agenției, pe teritoriul Republicii Moldova, cât și aspecte privind controlul comun operat de autoritățile de frontieră și vamale moldo-ucrainene.
De punctat că vizita conducerii FRONTEX în Republica Moldova demonstrează interesul manifestat de Ministerul Afacerilor Interne și, implicit de Poliția de Frontieră, pe dimensiunea de consolidare a unui dialog constructiv cu reprezentanții instituțiilor similare din Europa, facilitare a cooperării operaționale și gestionare eficientă a managementului frontierei. Scopul scontat fiind alinierea activităților specifice la standardele europene și combaterea oricărui tip de infracționalitate transfrontalieră.