Oficiul Avocatului Poporului va desfăşura o Campanie de combatere a torturii

Oficiul Avocatului Poporului va desfăşura o Campanie de combatere a torturii

În perioada 22-30 iunie, Oficiul Avocatului Poporului va desfăşura o Campanie de combatere a torturii, prilejuită de Ziua Internaţională de Susţinere a Victimelor Torturii, care este marcată pe 26 iunie.

 Campania va include o conferinţă de presă (23 iunie, Infotag, ora 11.00), o intervenţie în direct la emisiunea matinal naţional la postul naţional de radio (23 iunie, ora 09.20-09.40), o emisiune inteactivă la radio Plai (24 iunie, ora 10.00-11-00), difuzarea unor spoturi antitortură la acest post de radio, precum şi la cîteva posturi de televiziune regionale.

Angajaţii reprezentanţelor Oficiului Avocatului Poporului vor ţine prelegeri la tema dată la inspectoratele de poliţie din Ceadîr Lunga, Taraclia şi Comrat, Penitenciarele nr. 1 şi nr. 5, respectiv din Taraclia şi Cahul.

 Pe data de 26 iunie, de  Ziua Internaţională de Susţinere a Victimelor Torturii, Instituţia Ombudsmanului va organiza o masă rotundă cu participarea conducerii DIP, şefilor de penitenciare din ţară, reprezentanţilor Procuraturii Generale. La întrunire va fi prezentă şi directorul RCTV „ Memoria”, Ludmila Popovici, care se va referi la obligaţia statului de a asigura reabilitarea victimelor torturii,  în conformitate cu prevederile Convenţiei ONU împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante.

 Sloganul Zilei Internaţionale de Susţinere a Victimelor Torturii din  anul curent este „Reabilitarea este un drept!”.

 În anul curent, Instituţia Ombudsmanului se află la cea de-a 4 ediţie a companiei de combatere a torturii.

 În Republica Moldova, Mecanismul Naţional de Prevenire a Torturii (MNPT) a fost instituit în anul 2007, în conformitate cu protocolul Opţional la Convenţia ONU împotriva torturii şi pedepselor, tratamentelor inumane şi degradante. Funcţia de Mecanism Naţional de Prevenire a Torturii i-a fost încredinţat ombudsmanului din Republica Moldova. În corespundere cu Convenţia menţionată şi potrivit Legii nr. 52, pe lîngă Oficiul Avocatului Poporului se creează Consiliul pentru prevenirea torturii în calitate de mecanism naţional de prevenire a torturii, Avocatul Poporului fiind  din oficiu preşedinte al Consiliului.

 De la începutul  funcţionării MNPT în Moldova pînă în prezent au fost efectuate peste 1000 de vizite în locurile unde sunt deţinute ori pot fi deţinute persoane private de libertate, aceste vizite avînd drept scop prevenirea relelor tratamente şi înaintarea de recomandări menite de a ameliora situaţia persoanelor aflate în custodia statului.

 

Maria Roșca

Share