O grupare infracțională – deconspirată de autoritățile din Moldova, Ucraina și Polonia

O grupare infracțională – deconspirată de autoritățile din Moldova, Ucraina și Polonia

O grupare infracțională, cu caracter internațional, formată din cetățeni moldoveni, ucraineni și polonezi, specializată în contrafacerea și comercializarea țigaretelor, a fost destructurată în urma cooperării autorităților din Moldova, Ucraina și Polonia.

În urma operațiunii internaționale comune, 14 persoane au fost reținute și ulterior arestate pe un termen de 90 de zile, dintre care cinci moldoveni și nouă ucraineni.

Gruparea a fost anihilată ca urmare a acțiunilor întreprinse pe o perioadă de opt luni de zile de către ofițerii Directiei Combaterea Crimei Organizate a INI și procurorii PCCOCS în comun cu angajatii Serviciului Grăniceri ai Ucrainei și Poloniei, cu suportul Europol.

La 26 noiembrie curent, procurorii PCCOCS și ofițerii Direcției Combaterea Crimei Organizate a INI, au confiscat în localitatea Gierlachowo, Polonia o fabrică clandestină de producere a țigărilor, sute de mii de pachete de ţigări contrafăcute și tone de tutun care urma să fie procesat.

În rezultatul perchezițiilor, forțele de ordine din Polonia, cu participarea reprezentanților din Moldova, au depistat și ridicat circa 13 tone de tutun, 13 milioane de țigarete, în valoare de peste 2 milioane de euro, materiale utilizate la împachetarea acestora (carton, peliculă etc), înscrisuri de ciornă unde era indicată perioada de producere și numărul de țigarete produse, precum și utilaj tehnic.

De asemenea, pe teritoriul respectiv au mai fost depistate două unități de transport (camioane) în care se aflau țigarete pregătite pentru a fi transportate către beneficiari.

Astfel, în rezultatul măsurilor întreprinse de ofițerii INI, procurorii PCCOCS și reprezentanții organelor de drept din Polonia, s-a stabilit că, în activitatea infracțională sunt implicati moldoveni, ucraineni și polonezi.

În acest sens, cetățenii Republicii Moldova, aveau rolul de a racola persoane pentru munca clandestină, facilitau perfectarea actelor necesare, cu ulterioara transportare a persoanelor în Polonia. Aici, persoanele racolate erau întâlnite de către făptuitori polonezi, care le deposedau de telefoanele mobile, facând măsuri conspirative, pentru a nu fi cunoscut traseul și poziționarea fabricii clandestine.

Muncitorii activau în două schimburi a câte 12 ore. Astfel, pe parcursul a 24 de ore se produceau în jur de 2 milioane de țigarete, marca „super kings”, „lambert & buther”, „marlboro”, „prince”, „rothmans” și „excellence”.

La moment se întreprind acțiuni pentru identificarea tuturor membrilor grupului infracțional și atragerea acestora la raspundere penală.

Pentru infracțiunile comise făptuitorii riscă pedepse sub formă de închisoare pe un termen de până la 10 ani.

Mihaela Rotari 

Share