O femeie – intoxicată cu dioxid de carbon, în urma procesului de fermentare a vinului
În seara zilei de ieri, 11 septembrie, IGSU a fost alertat pentru a salva o femeie în vârstă de 84 de ani, care a intrat în beciul casei și nu a mai reușit să iasă, fiind intoxicată cu dioxid de carbon.
Cazul a avut loc într-o gospodărie din orașul Basarabeasca. Potrivit primelor informații, femeia a intrat în beciul locuinței unde avea loc procesul de fermentare a vinului, iar rudele acesteia au depistat la scurt timp lipsa acesteia.
La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri care echipați au intrat în încăpere și au scos bătrâna. Femeia a fost preluată de o echipă medicală pentru îngrijiri medicale.
În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI roagă cetățenii să fie foarte prudenți, în perioada fermentării vinului. Nu este recomandată aflarea pe perioade lungi în beciurile unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, mai ales dacă beciurile nu sînt dotate cu sisteme de ventilare.
Drept acțiuni de verificare a nivelului de concentrație cu vapori periculoși, atunci cînd mergeți în beci, e recomandat să aprindeți o lumânare. Astfel, poate fi verificat nivelul de oxigen, în dependență de durata de ardere a lumînării.
Mai mult, este recomandat ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau cu ventilare, iar atunci cînd presupunem că în beci există persoane care necesită ajutor, este recomandat să fie chemate echipe speciale, fără să ne punem viața în pericol.
Potrivit datelor IGSU, în anul 2017 în urma intoxicării cu dioxid de carbon în procesul de fermentare au decdat 5 persoane.
Mihaela Rotari