O delegaţie a Agenţiei „Moldsilva” a participat la Ziua Silvicultorului în România

O delegaţie a Agenţiei „Moldsilva” a participat la Ziua Silvicultorului în România

O delegaţie a Agenţiei „Moldsilva” condusă de Dumitru Cojocaru directorul instituţiei, a efectuat în perioada 15-18 iunie curent, o vizită la Timişoara, la invitaţia colegilor de la Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva”, cu ocazia Zilei Silvicultorului. Acest eveniment este marcat în România, tradiţional, la începutul lunii iunie şi reuneşte entităţi silvice, mediul academic şi agenţi economici, iar silvicultorii români şi-au invitat colegii din Republica Moldova la programul oficial dedicat sărbătorii profesionale, în spiritul relaţiilor de colaborare bilaterală, informează OFICIAL cu referire la un comunicat de presă.

Astfel, silvicultorii moldoveni au participat la o conferinţă de presă organizată la Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor la care s-au abordat aspecte ce ţin de prezentul şi viitorul fondului forestier, iar Sorin Ionuţ Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Dumitru Cojocaru directorul Agenţiei „Moldsilva” au făcut o trecere în revistă a unor aspecte importante ale silviculturii moderne, în care s-ar regăsi şi colaborarea bilaterală.

Directorul Agenţiei „Moldsilva” a avut un discurs de felicitare adresat silvicultorilor români, cu ocazia zilei profesionale, în care a vorbit despre importanţa silviculturii moderne, proiectele transfrontaliere cu beneficii comune şi abordarea pragmatică a problemelor comune din agenda silvicultorilor de pe ambele maluri ale Prutului.

“În cadrul acestei vizite s-a discutat, în special, despre modul durabil de gestionare a fondului forestier, schimbările climatice şi efectele pentru păduri, procedura de punere în valoare a masei lemnoase. Colegii români au comunicat că  actualmente se discută intens despre procedura de control pe cioate în fondul forestier, iar irelevanţa şi ineficienţa acestei metode va duce, probabil, la eliminarea acestui tip de verificare şi control. În acelaşi context s-a  menţionat şi despre absurditatea moratoriului asupra lucrărilor silvotehnice, votat în prima lectură de parlamentul, deja dizolvat, de la Chişinău. Pădurea este un organism viu care necesită etape de plantare, dar mai necesită îngrijire şi conducere. Discuţiile bilaterale au vizat şi aspecte ale presiunii asupra ramurii silvice din partea mai multor structuri şi organizaţii, lucru similar ce se întâmplă şi în România, inclusiv informarea incorectă şi părtinitoare a publicului de către acestea” –  menționează “Moldsilva”.

“Silvicultorii moldoveni au vizitat şi Universitatea „Transilvania” din Brașov, acolo unde au avut discuţii utile despre colaborare şi proiecte de viitor, ce includ şi decizia despre acordarea a 10 burse de studii, pentru studenţii basarabeni, la această instituţie de învăţământ, precum şi diverse programe de formare profesională cu antrenarea silvicultorilor din România şi Republica Moldova” se mai spune în comunicat.

Totodată, s-a convenit amplificarea colaborării Direcţiei Juridice a Agenţiei „Moldsilva” cu structura similară a Regiei Naţionale a Pădurilor „Romsilva”, inclusiv pentru armonizarea legislaţiei silvice din ţara noastră cu ACQUIS-ul comunitar.

Pe lângă aceasta, în cadrul acestei vizite s-a discutat despre cooperarea multidimensională dintre silvicultorii din Republica Moldova şi România, ce include  schimb de experienţă, activităţi comune, proiecte utile pentru dezvoltarea silviculturii, iar Dumitru Cojocaru directorul Agenţiei „Moldsilva” a lansat colegilor români invitaţia de a vizita Republica Moldova  şi de a contribui cu forţe comune la dezvoltarea şi modernizarea domeniului silvic.

Cristina Tomac

Share