O campanie națională de recrutare a asistenților parentali profesioniști a fost lansată astăzi de MMPSF

O campanie națională de recrutare a asistenților parentali profesioniști a fost lansată astăzi de MMPSF

O campanie națională de recrutare a asistenților parentali profesioniști (APP) a fost lansată astăzi de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) Moldova, și CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, reprezentant al Hope and Homes for Children Marea Britanie.

Potrivit unui comunicat, campania își propune extinderea și diversificarea serviciului de asistență parentală profesionistă și aprobarea a circa 20 de asistenți parentali profesioniști, care vor oferi un mediu familial copiilor cu vârsta 0-3 ani și copiilor cu dizabilități în 4 localități pilot. Datorită reformelor din ultimii zece ani numărul copiilor din instituții rezidențiale s-a redus de peste 5 ori: de la 11, 5 mii la 2 mii. Totuși, șapte din 10 copii care încă mai cresc în instituții sunt copii cu dizabilități. Este mare și numărul copiilor de vârstă fragedă.

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a felicitat asistenții parentali profesioniști pentru demnitatea și curajul de care dau dovadă, urându-le mult succes în această nobilă meserie.

„La 16 ani de la lansarea serviciului de Asistență Parentală Profesionistă în Republica Moldova, ne bucurăm să avem 445 familii de asistenți parentali profesioniști și părinți educatori, în care cresc 981 de copii. Este o cifră mare și un rezultat încurajator pentru contextul țării noastre, dar noi ne dorim mai mult, pentru că mai avem copii în internate care încă își mai așteaptă dornici familia ”, a declarat ministra.

„Serviciul de Asistență Parentală Profesionistă nu este o muncă ușoară, dar este o muncă pe care cu toții trebuie s-o respectăm, deoarece sunt oameni care se dăruiesc cu tot sufletul creșterii unui copil”, a menționat Liliana Rotaru, Director CCF Moldova.

„În urma semnării memorandumului privind reducerea numărului copiilor instituţionalizaţi de până la 3 ani și a celor cu dizabilități, în instituțiile rezidențiale din țară, ne-am dorit ca să ne mișcăm înainte pentru a îmbunătăți în mod semnificativ serviciile de asistență parentală profesionistă. Lansarea acestei campanii este un pas pentru a realiza acest lucru”, a subliniat Nune Mangasaryan, reprezentantă UNICEF în Republica Moldova.

Pe lângă cauzele de natură socio-economică, și serviciile sociale menite să prevină separarea copilului de familia lui au o capacitate insuficientă şi resurse puţine. Numărul asistenților parentali profesioniști este încă mic comparativ cu necesitățile reale.

Campania cu genericul “TU TE-AI NĂSCUT ÎN SUFLETUL MEU” își propune să sensibilizeze opinia publică și să crească numărul serviciilor sociale pentru copiii rămași fără îngrijire părintească prin recrutarea noilor asistenți parentali pentru copii de vârstă fragedă și cei cu dizabilități. În total, vor fi identificați peste 60 de doritori de a deveni asistenți parentali profesioniști, care vor fi evaluați, selectați și ulterior instruiți și aprobați.

În cadrul campaniei, vor fi produse și difuzate în mass-media tradițională și online spoturi video și radio, iar în transportul și locurile publice vor fi plasate postere menite să recruteze noi doritori de a deveni asistenți parentali profesioniști și vor fi organizate mai multe evenimente în cele 4 raioane-pilot (Bălți, Drochia, Dondușeni și Glodeni).

p1 p2

Maria Roșca

Share