Numărul țărilor care pot fi vizitate fără viză este în creștere

Numărul țărilor care pot fi vizitate fără viză este în creștere

Experții Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO) menţionează că tot mai multe țări renunţă să le ceară vizitatorilor străini respectarea strictă a formalităților legate de viză, preferînd să elibereze vize la sosire sau chiar să renunţe totalmente la ele.

În anul 2014, doar 62% din populația Pămîntului avea nevoie să obțină vizele tradiționale de la consulat înainte de a întreprinde călătoria în țăra de destinație (iar în 2008 această cifră era de 77%). 19% din locuitorii Planetei vor putea călători fără viză, iar 16% ‒ vor obţine obține vize la sosire.

„În ultimii ani, în domeniul simplificării formalităților legate de viză, au fost înregistrate progrese semnificative, în special, prin punerea în aplicare a politicii de eliberare a vizelor la sosire ‒ se spune în raportul UNWTO. ‒ Potrivit ultimului raport UNWTO, privind deschiderea vizelor, lucru care sugerează, în mare măsură, că factorii de decizie sînt tot mai conștienți de impactul pozitiv al facilitării formalităților legate de viză în turism și creșterea economică”.

UNWTO: țările care fac parte din G20, pot сîştiga suplimentar din turism 206 miliarde de dolari și să atragă încă 122 milioane turiști, în cazul în care regimul de vize va fi anulat.

Cea mai frecventă măsura de anulare a formalităților legate de viză a fost introducerea procedurii de eliberare a vizelor la sosire. Cele mai deschise pentru călători sînt considerate țările din America și Regiunea Asia-Pacific, în timp ce Europa și Orientul Mijlociu au o politică a vizelor mai restricţionară. În general, țările cu economia de piaţă în formare, tind să fie mai deschise, decît țările dezvoltate, iar unele dintre cele mai deschise ţări sînt: Asia de Sud-Est, Africa de Est, Ţările Mării Caraibelor și Oceania.

Conform prognozelor oferite de UNWTO, sosirile turistice internaționale vor atinge cifra de1,8 miliarde către anul 2030 și cu cît procedurile de obţinere a vizelor vor fi mai simple, cu atît mai ușor vor fi atraşi călătorii, în special, turiști din China, Rusia, India și Brazilia.

„Anularea formalităților de viză are importanţă pentru stimularea creșterii economice și crearea locurilor de muncă cu ajutorul turismului. Deși în acest domeniu mai sînt multe de făcut, ne face plăcere să vedem că guvernele din întreaga lume iau măsuri decisive în legătură cu aceasta”, a subliniat secretarul general al UNWTO Taleb Rifai.

Amintim că, în prezent, cetățenii RM au acces fără viză în 71 de state.

viza.md

Share