Numărul persoanelor care au beneficiat, în anul 2020, de medicamente compensate

Numărul persoanelor care au beneficiat, în anul 2020, de medicamente compensate

Aproape 740 de mii de persoane au beneficiat în anul 2020 de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Peste jumătate dintre beneficiari, circa 440 de mii, au primit preparate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, iar în jur de 108 mii – antidiabetice.

Pentru compensarea medicamentelor, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a direcționat 612 milioane de lei, cu circa 13 milioane mai mult faţă de anul precedent. Cheltuielile pentru un beneficiar au atins 828 de lei, fiind în creştere cu 109 lei comparativ cu 2019.

Totodată, a crescut până la 91,6% cota medie de compensare per rețetă. Astfel, anul trecut, din prețul mediu de 135,29 lei al medicamentului prescris per rețetă, 123,86 lei constituie suma compensată din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

În 2020 au fost eliberate medicamente în baza a cca 4 milioane 945 de mii de reţete, cu 656 de mii mai puțin în comparație cu 2019. Această diminuare se explică în special prin faptul că în condițiile pandemiei, în cazul tratamentului de durată al bolilor cronice, preparatele compensate au fost prescrise pentru perioada maximă permisă, de trei luni.

Menționăm că lista medicamentelor compensate a fost extinsă anul trecut cu 10 denumiri comune internaţionale noi, iar în prezent aceasta include 158 de astfel de denumiri. Lista poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii, la Info CNAM (0 800 99999) şi pe site-ul CNAM, la rubrica “Medicamente compensate”.

Preparatele compensate sunt destinate persoanelor cu boli acute și cronice, precum diabet zaharat, afecţiuni cardiovasculare, gastrointestinale, oftalmologice, respiratorii, psihice și neurologice, endocrine, boli rare etc. Cu medicamente compensate sunt asigurate şi gravidele, copiii cu vârsta de până la 18 ani.

În 2020 au fost aprobate spre compensare maladii noi, precum bronșita acută, infarctul miocardic cu fibrilație atrială, boala de reflux gastro-esofagian, infecția COVID-19. Lista de medicamente compensate a fost completată cu doze, forme farmaceutice noi pentru denumirile comune internaționale existente. De asemenea, din noiembrie 2020, toți pacienţii care suferă de diabet zaharat sunt asigurați cu insulină umană sub formă de cartuşe, preparat prescris anterior doar în baza deciziei comisiei specializate.

Amintim că medicamentele compensate integral sau parţial sunt prescrise de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru sau neurolog, care indică în reţetă denumirea comună internaţională a medicamentului. Beneficiarul, la rândul său, alege la farmacie medicamentul compensat dintr-un număr de preparate cu denumiri comerciale diferite, dar cu aceeaşi denumire comună internaţională. Accesaţi aici paşii necesari pentru a beneficia de aceste preparate.

În anul curent, pentru medicamente compensate au fost planificate în jur de 678 de milioane de lei, iar pentru eliberarea preparatelor respective CNAM a contractat 224 de prestatori de servicii farmaceutice cu filialele acestora.

Doina Secrieru

Share