Noutăți și modificări în legislație în domeniul salarizării în 2025

Noutăți și modificări în legislație în domeniul salarizării în 2025

Începînd cu 1 ianuarie 2025, au intrat în vigoare mai multe noutăți și modificări în legislație ce țin de domeniul salarizării. În cele ce urmează, vă prezentăm o informație detaliată despre acest subiect, elaborată de specialiștii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

1. Prin Hotărîrea Guvernului nr. 846/2024, începînd cu 1 ianuarie 2025, este majorat cu 10% salariul minim pe țară, de la 5000 lei la 5500 lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 de ore, ceea ce reprezintă 32,54 lei pe oră.

2. Prin semnarea Convenției colective bipartite (nivel național) privind stabilirea cuantumului salariului minim pentru unitățile din sectorul real al economiei naționale, a fost stabilit, începând cu 1 ianuarie 2025, pentru unitățile din sectorul real al economiei naționale, salariul minim în cuantum de 6000 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 de ore (în medie pe lună), ceea ce reprezintă 35,50 de lei pe oră.

3. Prin Legea nr. 305/2024 a fost modificată Legea 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel,

• Începând cu 01.01.2025, spor cu caracter specific se mai acordă pentru:

– personalului autorităților responsabile de supravegherea și controlul de stat al produselor nealimentare și protecției consumatorilor – 20% din suma anuală a salariilor de bază;

– pentru personalul din autoritatea responsabilă de administrarea, deetatizarea, supravegherea și controlul proprietății publice a statului – 20% din suma anuală a salariilor de bază;

– pentru personalul din autoritatea responsabilă de digitalizare în justiție și administrare judecătorească – 20% din suma anuală a salariilor de bază.

• Sporul cu caracter specific (40% din suma anuală a salariilor de bază) este exclus pentru personalul din autoritatea responsabilă de stabilirea, coordonarea și monitorizarea implementării politicilor și priorităților Președintelui RM.

• Sporul pentru implicarea nemijlocită în realizarea sarcinilor prioritare în contextul implementării cerințelor de aderare la Uniunea Europeană este micșorat pentru personalul din autoritățile publice de la 50% pînă la 30% din salariul de bază.

• Cuantumul premiului unic, în fiecare caz în parte, nu va depăși salariul de bază al persoanei premiate, cu excepția conducătorului unității bugetare și a adjunctului/locțiitorului acestuia, pentru care cuantumul premiului unic, în fiecare caz în parte, nu va depăși 50% din salariul de bază.

• Sunt majorate garanțiile salariale pentru personalul din unitățile bugetare în contextul majorării salariului minim pe țară. Astfel, în cazul în care, pentru unii salariați din unitățile bugetare salariul lunar calculat pentru o funcție cu durata normală a timpului de muncă este mai mic de 5500 de lei, aceștia vor beneficia de plăti compensatorii. Plata compensatorie se determină ca diferență dintre suma de 5500 de lei și salariul lunar calculat, proporțional timpului efectiv lucrat.

• Stabilirea salariului lunar pentru personalul din cadrul autorităților publice locale, precum și stabilirea funcțiilor de demnitate publică în cadrul acestor autorități se va efectua în baza numărului de locuitori stabilit la data de 1 ianuarie 2023.

În Anexa 3, tabelul 2

• Clasele de salarizare pentru funcțiile publice de conducere și de execuție cu atribuții în domeniul elaborării și coordonării elaborării politicilor și/sau al avizării proiectelor de acte normative din cadrul aparatelor centrale ale ministerelor, al aparatului central al autorității administrative responsabile de coordonarea sistemului statistic național, al Cancelariei de Stat, al Secretariatului Parlamentului și al Aparatului Președintelui Republicii Moldova se majorează cu 6 clase de salarizare succesive.

• Clasele de salarizare pentru funcțiile publice cu atribuții în gestionarea proiectelor de asistență externă, în dezvoltarea, mentenanța și administrarea sistemelor informaționale din cadrul Agenției Digitalizare în Justiție și Administrare Judecătorească se majorează:

– cu 10 clase succesive – pentru funcțiile publice de conducere;

– cu 15 clase succesive – pentru funcțiile publice de execuție.

• Clasele de salarizare pentru funcțiile publice din cadrul Oficiului Avocatului Poporului se majorează:

– cu 5 clase succesive – pentru funcțiile publice de conducere;

– cu 10 clase succesive – pentru funcțiile publice de execuție.

În Anexa 4

• Clasele de salarizare al inspectorilor din Inspecția procurorilor se majorează cu 2 clase succesive.

• Clasa de salarizare pentru funcția „director” al Institutului National al Justiției şi „director” al Centrului de Medicină Legală se majorează cu 6 clase.

În Anexa 6

• Clasele de salarizare a inspectorilor superiori din cadrul Serviciului de Informații și Securitate se micșorează cu 5 clase succesive.

• Clasa de salarizare pentru funcțiile de ofițeri, inclusiv de urmărire penală sau de investigații, de specialiști, detașați în procuraturile specializate, se stabilește cu o majorare de 25 (anterior 15) clase succesive față de cea stabilită în tabel pentru funcțiile similare din unitățile bugetare din care sînt detașați.

În Anexa 7, tabelul 1

• Clasele de salarizare a metodiștilor în învățământul general și în învățământul profesional-tehnic se majorează cu 5 clase succesibile, de la clasa 52 la clasa 56.

• Pentru eficiență managerială, cadrele cu funcții de conducere din instituțiile de învățământ general și profesional tehnic cărora li s-au acordat grade manageriale – superior, unu sau doi – beneficiază, proporțional timpului efectiv lucrat în funcțiile pentru care au fost conferite gradele în cauză, de spor lunar în mărime de:

– 1000 de lei pentru gradul managerial doi;

– 1500 de lei pentru gradul managerial unu;

– 2000 de lei pentru gradul managerial superior.

• Clasa de salarizare pentru directorul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică se stabilește în mărime 88, coeficientul 6,17.

• Clasa de salarizare pentru șeful Direcției generale managementul structurilor teritoriale de asistență psihopedagogică și asistență psihopedagogică a copiilor/elevilor – 76, coeficientul 4,80.

• Clasa de salarizare pentru șeful Direcției/structurii teritoriale de asistență psihopedagogică, al Direcției elaborări științifico-metodice, analiză și evaluare și al Direcției formare continuă în domeniul asistenței psihopedagogice – 74, coeficientul 4,60.

• Cadrele didactice, inclusiv cele cu profil sportiv, cărora li s-au acordat grade didactice – superior, I sau II – beneficiază, pentru timpul efectiv lucrat în funcțiile sau specialitățile pentru care au fost conferite gradele în cauză, de spor lunar în mărime de:

– 1500 de lei pentru gradul didactic II;

– 2800 de lei pentru gradul didactic I;

– 4000 de lei pentru gradul didactic superior.

Sporul lunar se stabilește pe o perioadă de până la 5 ani de la data acordării gradelor didactice. Plata sporului lunar în conformitate cu alineatul precedent va continua în cazul confirmării nivelului de pregătire profesională înainte de expirarea termenului indicat. În cazul retrogradării sau al retragerii gradului didactic în urma atestării ordinare, sporul lunar se va reduce până la cel prevăzut pentru gradul inferior sau se va anula.

De spor lunar similar beneficiază și maiștrii-instructori cărora, în urma atestării, li se conferă gradul didactic superior, I sau II.

• Clasa de salarizare, în mărime de 52, se stabilește pentru următoarele funcții didactice:

– în învățământul primar: asistent didactic, conducător de cerc;

– în învățământul gimnazial și liceal: conducător de cerc;

– în învățământul special: instructor, maistru, conducător de cerc;

– în instituțiile de învățământ extrașcolar: conducător de cerc, dirijor, maestru de cor, maestru de balet, regizor, conducător artistic;

– în instituțiile de învățământ de arte și sport: conducător artistic, maestru de balet, maestru de concert, maestru de cor, dirijor, regizor, antrenor-instructor, antrenor;

– în instituțiile de învățământ profesional tehnic: maestru de concert, conducător de cerc, dirijor de cor, dirijor de orchestră.

• Clasa de salarizare pentru funcțiile didactice: psihopedagog, psihopedagog special, pedagog, logoped, psiholog, cadru didactic de sprijin și conducător muzical în educația timpurie se stabilește la nivel de 56.

• cadrele didactice, inclusiv cele cu funcții de conducere, care au dreptul să desfășoare activitate didactică suplimentară vor beneficia, pentru această activitate, de toate componentele salariului lunar proporțional normei didactice.

În Anexa 9

• Clasa de salarizare a mediatorului comunitar fără studii se majorează cu 4 clase succesibile, de la 30 la 34.

În Anexa 10

• Clasa de salarizare a medicului veterinar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor se majorează, de la 58 la 66, iar al felcerului veterinar – de la 41 le 49.

Share