Noul punct de trecere a frontierei Palanca va fi dat în exploatare peste 3 luni

Noul punct de trecere a frontierei Palanca va fi dat în exploatare peste 3 luni

Noul punct de trecere a frontierei de stat Palanca, operat în comun de vameșii și polițiștii de frontieră din Republica Moldova și Ucraina, este finalizat în proporție de 70 la sută.

De asta s-au putut convinge reprezentanții mass-media în cadrul unui tur de presă, organizat astăzi, 28 septembrie, la Palanca.

Aceștia au vizitat șantierul de construcție a noului punct de trecere a frontierei și au aflat ce lucrări au fost efectuate pentru a construi din temelii un nou post vamal modern, conform standardelor internaționale.

Noul punct de trecere va fi amplasat pe un teritoriu de 2,6 hectare. Atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire sunt prevăzute câte 2 piste pentru autoturisme, câte 2 pentru autocamioane și câte una pentru autocare. Punctul de trecere va avea și un post de control pietonal, construit pentru persoanele care traversează frontiera pe jos sau cu bicicletele. Până la  această etapă, au fost deja edificate toate construcțiile, s-au instalat rețelele externe de electricitate, apă și canalizare, telefonie și gaz natural.

Totodată, noul post va fi legat de șoseaua Odesa – Reni de un drum nou de acces pentru construcția căruia Guvernul Republicii Moldova a alocat 630.000 Euro., majorându-și astfel contribuția inițială de la 1,06 milioane Euro până la 1,68 milioane Euro. Lucrările la traseu au început în luna august curent. Acesta va dispune de trei benzi de circulație, o bandă de accelerare, una de decelerare. Până la sfârșitul lunii septembrie, la șantierul de construcție a drumului de acces au fost finalizate toate lucrările pregătitoare, iar în prezent se lucrează la construcția terasamentului din argilă compactată. Totodată, au fost trasate cablurile pentru iluminatul stradal.

După vizita în șantier, reprezentanții mass-media au mers în postul vamal temporar pentru a vorbi cu călătorii, care, din 19 decembrie 2017, sunt supuși unui singur filtru de control, pe teritoriul țării noastre.

Precizăm că, instituirea postului vamal temporar de la ”Palanca” a reprezentat o soluție a Serviciului Vamal pentru a nu închide complet punctul de trecere pe perioada reconstrucției capitale a acestuia.

Noul punct de trecere urmează să fie dat în exploatare până la finele anului curent.  Bugetul proiectului de reconstrucție a PTF Palanca se cifrează la 6,18 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de Uniunea Europeană, iar 1,68 milioane euro – de Guvernul Republicii Moldova. Proiectul este implementat de PNUD Moldova.

Mihaela Rotari

Share