Noi detalii despre pâinea socială!

Noi detalii despre pâinea socială!

În cadrul unui interviu pentru ediţia de Moldova a ziarului „Moscovskii Komsomoleţ”, Victor Cojocaru, directorul general al SA „Franzeluţa”, pe lângă alte aspecte importante, a vorbit şi despre pâinea socială, scrie Curentul.md.

El a menţionat că, din punct de vedere al ingredientelor, pâinea din această categorie, după normative, trebuie să fie făcută din făină, drojdii, apă şi sare. „Din start vreau să precizez că opinia precum că această pâine ar fi de o calitate mai joasă este greşită. Linia „socială” a SA „Franzeluţa” include astăzi opt tipuri de pâine, iar cea mai cunoscută dintre acestea este „Chişinău”, care are un preţ de cost de şase lei, dar se vinde cu un leu şi jumătate”, a precizat Directorul.

Victor Cojocaru susţine că întreprinderea pe care o conduce conştientizează cât de important este ca păturile social vulnerabile să poată achiziţiona pâine cât doresc, dar este altă întrebare: Pe cât de corect este de pus povara producerii pâinii sociale, cu toate pierderile economice aferente, pe seama unui singur producător, chiar dacă acesta este cel mai mare? „Poate că ar fi mai raţional să obligăm fiecare fabrică de pâine să producă câte un tip de astfel de pâine?”, întreabă Victor Cojocaru.

Potrivit spuselor sale, mai este o nuanţă destul de importantă. „Să obligi, pe calea reglementării formării preţurilor, acelaşi pensionar să cumpere doar anumite tipuri de pâine – nu este aceasta oare o discriminare? Căci, această pâine ar putea să nu i se potrivească elementar chiar şi după indicatorii medicali”, a spus el.

Victor Cojocaru afirmă că, în medie un om consumă pe zi circa 220 grame de pâine, iar aceasta este cam jumătate de franzelă. „Adică, un pensionar are nevoie cam de 15 franzele pe lună. De ce atunci să nu-i compensăm parţial aceste franzele printr-o compensaţie nominativă, de genul celei care se practică astăzi în cazul transportului public din Chişinău? Omul va avea o alegere mult mai mare, iar producătorii de pâine – posibilităţi suplimentare, să spunem, pentru dezvoltarea producerii. Pentru soluţionarea acestei probleme, nu trebuie să căutăm soluţii prin nori, e suficient nivelul autorităţilor locale din Chişinău, al Consiliului municipal”, a mai spus el.

Doina Secrieru

 

Share