Semnatarii inițiativei privind introducerea limbii române în Constituție: Cetățenii RM vorbesc limba română

Semnatarii inițiativei privind introducerea limbii române în Constituție: Cetățenii RM vorbesc limba română

Deputații – semnatari ai inițiativei legislative cu privire la introducerea limbii române în Constituție, au salutat hotărârea de astăzi a Curții Constituționale și au subliniat că a fost făcut un prim pas în restabilirea unui adevăr istoric, informează Oficial.

Tudor Deliu, șeful fracțiunii parlamentare a PLDM, a menționat că adevărul istoric va fi restabilit.

„A fost făcut un prim pas în modificarea articolului 13 din Constituție, în restabilirea unui adevăr istoric. Deoarece din 1994, când a fost adoptată Constituția, se tot discută despre limba vorbită în țara noastră. Cetățenii Republicii Moldova vorbesc limba română”, a spus liberal-democratul, exprimându-și speranța că parlamentarii vor susține proiectul de lege.

Valeriu Ghilețchi, președintele Grupului Popular European, a salutat hotărârea Curții. „Este un aviz așteptat, pentru că vine în deplină armonie cu hotărârea din 5 decembrie 2013. Va fi restabilit un adevăr istoric și e regretabil că atunci când s-a votat Constituția a fost admisă această greșeală”, a declarat deputatul, precizând că toți deputații popular-europeni au semnat inițiativa și sunt gata să voteze în Parlament.

Ion Casian, deputat în cadrul fracțiunii Partidului Liberal, a menționat că, pentru liberali, avizul Curții era previzibil, având în vedere hotărârea din 5 decembrie 2013. „Sperăm că în Parlament vor fi voturile necesare pentru a modifica articolul 13 din Constituția RM, pentru că, după cum a stabilit și CCM, este textul Declarației de Independență – în care e expres menționat că limba română e limba oficială a RM. Sperăm că nu vor fi din acei care nu vor vota pentru restabilirea adevărului istoric”, a menționat liberalul.

Amintim că, deputații Partidului Liberal Democrat din Moldova au propus, prin intermediul unui proiect de lege, modificarea articolului 13 din Constituție, prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română”. Potrivit PLDM, în nota informativă a proiectului se precizează că temei pentru elaborarea acestuia a servit Hotărârea Curții Constituționale nr. 36 din 5 decembrie 2013, care a statuat că „în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”. Inițiativa a fost semnată de deputații din fracțiunile PLDM, PL și PPEM. Curtea Constituțională a menționat că inițiativa este conformă și urmează să fie prezentată Parlamentului spre adoptare.

Cristina Gurez

Share