Muzeul Național de Artă al Moldovei a vernisat expoziția comemorativă a pictorului Alexei Vasiliev

Muzeul Național de Artă al Moldovei a vernisat expoziția comemorativă a pictorului Alexei Vasiliev

Pe data de 30 martie 2016, la Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată expoziția comemorativă Alexei Vasiliev (1907-1975). Expoziția cuprinde 50 de lucrări ale autorului din fondurile Muzeului Național de Artă al Moldovei și din colecția familiei, realizate în perioada 1945-1975, potrivit unui comunicat de presă.

La eveniment au participat ministrul Culturii Monica Babuc, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Farit Mukhametshin,  Mehmet Selim Kartal ambasadorul Republicii Turcia la Chișinău, fiul regretatului pictor, Iaroslav Vasiliev, muzeografi, precum și public amator.

În discursul său, ministrul Culturii Monica Babuc a remarcat creația artistului plastic Alexei Vasiliev, care ne-a lăsat moștenire opere de artă valoroase patrimoniului național. Oficialul a apreciat gestul generos al familiei lui Alexei Vasiliev de a dona lucrări din colecția marelui plastician în fondul Muzeului Național de Artă al Moldovei, fapt pentru care și-a exprimat gratitudinea și recunoștința.

În cadrul vernisajului a avut loc ceremonia de donație Muzeului Național de Artă a Moldovei, a unor opere din colecția familiei Vasiliev.

Alexei Vasiliev s-a născut în orașul Samarkand (Uzbekistan), a studiat la Școala de Arte „Pamyat”, apoi și-a continuat studiile la Institutul Superior de Artă și Tehnică din Moscova. În anii 1945-1949 a realizat primele lucrări în Republica Moldova de dimensiuni mici, schiță ce reprezentau seri triste de primăvară și toamnă, printre ele regăsim „Drum”, „Amurg”, „Seara ploioasă”, „Ultimul tramvai” etc. În tablourile lui Vasiliev rolul principal în joacă peisajul, de aceea găsim în palmaresul său și lucrări panoramice precum „Lunca Nistrului”, „Moldova”, „Codrii” și altele. Picturile sale au fost expuse în diverse țări ale lumii și s-au bucurat de o imensă popularitate. Alexei Vasiliev a devenit Maestru Emerit al Artei în RSSM (1946) după care a fost decorat cu Ordinul Drapelul Roșu de Muncă și Ordinul Insigna de Onoare.

Expoziția va fi deschisă până pe data de 17 aprilie.

Share