„Moldsilva” – în proces de împădurire a mai multor suprafețe din țară

„Moldsilva” – în proces de împădurire a mai multor suprafețe din țară

Activităţile de extindere a fondului forestier continuă.

Silvicultorii din cadrul entităţile silvice teritoriale subordonate Agenţiei „Moldsilva”, implicaţi plenar în aceste acţiuni, apreciază drept îmbucurătoare dinamica pozitivă a acestei iniţiative, iar circa 260 de primării din cadrul Autorităţilor Publice Locale deja sunt implicate în acest parteneriat ce va aduce sporirea suprafeţelor împădurite.

Silvicultorii derulează aceste activităţi deja a treia săptămână consecutivă, iar cele 112 ha de teren pe care au fost desfăşurate lucrări de pregătire şi prelucrare a solurilor, succed nenumărate acţiuni concrete de discuţii, negocieri şi contracte semnate cu primăriile localităţilor din Republica Moldova.

Printre Întreprinderile Silvice ce au excelat la acest compartiment vom menţiona silvicultorii de la Hînceşti, Soroca, Tighina, Chişinău, Străşeni, Şoldăneşti, Edineţ, Iargara şi Ungheni, exemplul cărora este preluat şi de către colegii din alte entităţi silvice.

„Este îmbucurător faptul că această activitate prodigioasă s-a soldat, actualmente, cu decizii favorabile de transmitere către entităţile silvice teritoriale a circa 10163 ha de teren în scop de împădurire, fiind delimitate 1810 sectoare”, menționează „Moldsilva”.

Totodată, activităţile ulterioare ale silvicultorilor includ o serie de acţiuni, nemijlocit la faţa locului, prin care se ţine cont de specificul terenului, arealul în care este amplasat, relieful şi alte condiţii importante pentru plantarea şi dezvoltarea pădurilor.

În acest context, în prima săptămână a lunii octombrie sunt totalizate 268 de sectoare ridicate în plan, în volum de 2525 ha, iar fişele de teren sunt întocmite deja pentru 260 de sectoare ce includ 2432 ha.

În scopul realizării calitative a parteneriatului cu Autorităţilor Publice Locale şi eforturile comune de împădurire, silvicultorii au semnat cu primăriile localităţilor, conform ultimelor date, 56 de contracte ce acoperă suprafaţa de 1470 ha.

Condiţiile meteo prielnice permit desfăşurarea calitativă a lucrărilor de pregătire şi prelucrare a solului, pentru ca arborii, ce vor fi plantaţi ulterior, să posede toate premisele dezvoltării durabile. În acest context, silvicultorii fiind implicaţi în ample acţiuni de extindere a fondului forestier, nu omit nici alte activităţi ce le revin în cadrul pepinierelor silvice sau la gestionarea fondului forestier naţional.

Notă: Punctele cu roşu pe hartă indică evoluţia lucrărilor de extindere la situaţia din 07.10.2022. Punctele de culoare verde reprezintă lucrările de extindere a fondului forestier la situaţia din 30.09.2022.

Share