„Moldsilva”: Cât de cinic și iresponsabil trebuie să fii, încât să sfidezi o realitate locală

„Moldsilva”: Cât de cinic și iresponsabil trebuie să fii, încât să sfidezi o realitate locală

Agenția „Moldsilva” vorbeşte de un semnal de alarmă la Glodeni, acolo unde înfruntă nu doar pandemia, dar și poftele nesăbuite ale celor care distrug fondul forestier.

„Cât de cinic și iresponsabil trebuie să fii, încât să sfidezi o realitate locală, ce conjugă eforturile tuturor oamenilor de bună credință în lupta cu COVID-19, doar pentru a te asigura cu ceva lemne de foc din tăieri ilicite și barbare.

Este cazul unor drumeți din Călărași, care vizitând rudele de la Glodeni și stăpânind mijloc de transport și beschii performante, au decis să se „înfrupte” din lemnul pădurii. Silvicultorii din subordinea lui Andrei Scorpan, directorul Întreprinderii pentru Silvicultură Glodeni, s-au alertat imediat la  descoperirea tăierilor și împreună cu colaboratorii de poliție, au pornit pe urmele făptașilor. După o urmărire aproape ca în filme și reținerea infractorilor, s-a stabilit că au fost mutilați 25 de stejari, iar în vehicol erau 3,5 m3  de lemn”, se spune într-un comunicat de presă.

Dumitru Cojocaru directorul Agenției „Moldsilva” a apreciat intervenția promptă a silvicultorilor și cooperarea cu organele de poliție, menționând că este și un rezultat al vigilenței și măsurilor speciale, întreprinse de către agenție într-o perioadă dificilă pentru țara noastră.

Totodată, Dumitru Cojocaru a reiterat lacunele legislative din trecut, ce au privat silvicultorii de statutul de agent constatator la documentarea cazurilor de comitere a contravențiilor, astfel punând în dificultate operativitatea unor decizii, ce necesită, pe orice timp și la orice oră și prezența inspectorilor ecologici.

„În același context, directorul Agenției „Moldsilva” menționează că paza și protejarea fondului forestier este asigurată în perioada pandemiei și sărbătorilor pascale, zi și noapte, fără excepție, iar intervenția Grupelor Mobile vor descuraja orice acțiuni ilegale.

Linia  fierbinte și Linia specializată anticorupție cu numărul de telefon 022 211-311, va fi în această perioadă, monitorizată personal de Dumitru Cojocaru, iar rugămintea către cetățeni este de a comunica, prin intermediul acestora, abaterile pe care le depistează în pădurile țării”, se spune într-un comunicat de presă.

Cristina Pendea

Share