Moldsilva a elaborat un plan de acțiuni de prevenire a incendiilor forestiere. Detalii

Moldsilva a elaborat un plan de acțiuni de prevenire a incendiilor forestiere. Detalii

Încălzirea vremii favorizează izbucnirea și răspîndirea incendiilor în fondul forestier. În scopul asigurării eficienței pazei pădurilor de incendii, Agenția „Moldsilva” împreună cu entitățile silvice subordonate au elaborat un plan de acțiuni de prevenire a incendiilor în conformitate cu Regulamentul securității antiincendiare, aprobat prin Hotarîre de Guvern (nr.740 din 17.06.2003), potrivit unui comunicat de presă.

Planul prevede: dotarea întreprinderilor, ocoalelor, cantoanelor silvice și sectoarelor tehnice cu echipament  necesar de stingere a incendiilor în fondul forestier; identificarea sectoarelor deosebit de periculoase cu desfășurarea acțiunilor concrete de îmbunătățire a pazei și profilaxiei antiincendiare în fondul forestier; asigurarea tuturor posturilor cu utilaje și mijloace antiincendiare conform normelor stabilite, instruirea echipelor de pompieri silvici cu modalitatea de organizare a stingerii incendiilor, coordonarea graficilor de patrulare.

Majoritatea incendiilor forestiere pe teritoriul Republicii Moldova sunt cauzate de neglijența umana, în special în perioadele secetoase, dar și schimbările climatice, creșterea temperaturii și riscurile de seceta ar putea spori suprafața pădurilor afectate de incendii.

În anul 2015 în fondul forestier gestionat național au avut loc 21 cazuri de incedii, pe o suprafaţă totală de 119 ha.

În acest context, Agenția „Moldsilv”a, atenționează populația care în sezonul estival a anului desfășoară activități de recreere în fondul forestier, să opteze pentru locurile special amenajate, inclsuiv din punct de vedere al siguranței antiincendiare.

 

Maria Roșca

 

Share