Moldovenii tot mai mult consumă cafea. Expert: În medie, se consumă 167 cești pe an

Moldovenii tot mai mult consumă cafea. Expert: În medie, se consumă 167 cești pe an

Pe 1 octombrie este Ziua Mondială a Cafelei. Expertul economic Veaceaslav Ioniță a realizat un mini-studiu pentru a aduce un omagiu celor care cultivă, produc și vând cafea de calitate – un produs iubit din ce în ce mai mult de moldoveni.

„Sărbătorim nu doar gustul unic al cafelei, ci și o piață în expansiune, care reflectă schimbările culturale și economice din Moldova”, spune expertul pe blogul său.

În ultimii 10 ani, consumul de cafea în Moldova a cunoscut o creștere spectaculoasă, de 18% anual per adult. Dacă în anul 2000 un moldovean consuma în medie o singură ceașcă de cafea pe an, în 2024, această cifră a ajuns la 167 de cești. Această schimbare reflectă nu doar o ajustare a preferințelor de consum, dar și o evoluție economică și culturală, în contextul urbanizării și creșterii veniturilor disponibile.

Deși prognozele pentru anii următori sugerează o ușoară temperare a creșterii, aceasta se va menține la un nivel sănătos de 15% anual, ceea ce înseamnă că, până în anul 2028, Moldova va depăși consumul mediu global, care în prezent este de 277 de cești pe an. Acest lucru este remarcabil dacă ne amintim că, în anul 2000, consumul global de cafea era de 220 de cești pe an, de 200 de ori mai mare decât în Moldova.

Însă, chiar dacă ne îndreptăm cu pași rapizi spre media globală, mai avem mult de parcurs până la media Uniunii Europene, unde fiecare adult consumă astăzi 1170 de cești pe an – de 7 ori mai mult decât un moldovean. Este important de menționat că acum 10 ani, diferența era mult mai mare, europenii consumând de 30 de ori mai mult cafea decât noi. Totuși, cu o creștere de 15 ori mai rapidă decât în UE, Moldova are toate șansele să se apropie rapid de acest standard.

Dacă la alte capitole economice sau sociale Moldova este percepută ca fiind mai lentă în integrarea cu standardele europene, consumul de cafea este unul dintre acele domenii în care Moldova face pași mari și rapizi spre alinierea la tendințele occidentale.

Câteva statistici despre cafea:

  • În medie, un adult din Finlanda, cea mai mare consumatoare de cafea din lume, bea peste 12 kg de cafea pe an, echivalentul a aproape 4 cești pe zi.
  • Brazilia, unul dintre cei mai mari producători de cafea din lume, consumă aproape tot atât de multă cafea cât exportă!
  • Londra are peste 3.000 de cafenele, adică aproape câte una la fiecare colț de stradă. Totuși, Italia a fost prima țară care a introdus „espresso”-ul în lume.
  • Prima mențiune documentată despre un moldovean care a băut cafea datează din anul 1509, conform cronicilor, marcând începutul unei tradiții care astăzi este parte a vieții cotidiene a tot mai multor moldoveni.
Share