„Moldovagaz” și „Mediterranean Holding” au semnat un acord de cooperare

„Moldovagaz” și „Mediterranean Holding” au semnat un acord de cooperare

SA „Moldovagaz” și compania elenă „Mediterranean Holding” (MIH Mediterranean Infrastructure Holding) au semnat un acord de cooperare în format „lanț de valoare” privind furnizarea gazelor naturale lichefiate. Documentul presupune opțiunea livrării de gaze naturale în țară în volum de 0,6-1 miliarde de metri cubi anual prin Tronsonul Transbalcanic.

„Datorită acestui acord și dezvoltării de rute noi, obținem opțiunea furnizării fiabile de gaze naturale pentru a corespunde cerințelor pieței din Republica Moldova. Suntem convinși că Tronsonul Transbalcanic oferă multe oportunități. SA „Moldovagaz”, împreună cu „Mediterranean Holding”, sunt decise să ia în considerație și să valorifice aceste posibilități”, a declarat Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”.

„Sunt încântat și mândru să anunț această inițiativă energetică, care evidențiază interesul comun, exprimat în furnizarea de resurse energetice pentru piața din Republica Moldova, precum și a regiunii în ansamblu. Acest acord subliniază importanța Greciei ca punct de interconexiune pe Tronsonul Transbalcanic și, în același timp, importanța Moldovei ca punct de legătură transfrontalieră de gaze. „Moldovagaz” și „Mediterranean Holding” intenționează să lucreze împreună asupra proiectelor pe termen lung, care vor contribui la eficiența și securitatea energetică în regiune”, a declarat Theodore Theodoropoulos, fondatorul și șeful „Mediterranean Holding”.

De menționat că, contractul de vânzare-cumpărare a gazelor naturale, semnat la 29 august 2022 de SA „Moldovagaz” și SA „Energocom”, a expirat în luna aprilie 2024, și „Moldovagaz” deja achiziționează gazele naturale pe piața liberă, inclusiv de pe platformele bursiere.

Astfel Grecia, luând în calcul importanța Tronsonului Transbalcanic, poate deveni punctul optim de aprovizionare neîntreruptă cu gaze naturale lichefiate a SA „Moldovagaz”, asigurând pe deplin diversificarea energetică în regiune per ansamblu.

Share