Moldova dă start transformării digitale în agricultură

Moldova dă start transformării digitale în agricultură

Un program de transformare digitală în agricultură va fi lansat în Republica Moldova. Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizare a Agriculturii (ADMA) și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, au dat start cooperării pentru a inova sectorul agricol prin aplicarea soluțiilor digitale ce sporesc productivitatea, competitivitatea și sustenabilitatea întreprinderilor agricole.

O echipă de experți naționali și internaționali – formată din ingineri, agronomi, specialiști în digitalizare și tehnologii verzi – vor dezvolta cadrul vizionar de transformare digitală în agricultură și foaia sa de parcurs, cu asistența financiară a USAID și Guvernului Suediei.

Echipa de experți – condusă de expertul elvețian Marco Brini, cu o vastă experiență internațională în dezvoltarea și implementarea de soluții inovative în agricultură, programe de sustenabilitate și reziliență climatică – evaluează în prezent situația curentă, necesitățile și provocările antreprenorilor agricoli. Metodologia utilizată este una complexă și participativă și include chestionare, vizite și evaluare în teren, interviuri, focus-grupuri, studierea cadrului sectorial pentru a identifica, prioritiza și seta un set de intervenții și programe de finanțare și asistență în implementarea la scară națională în sectorul real al agriculturii a tehnologiilor noi și soluțiilor digitale.

Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, invită antreprenorii din agricultură să participe la sondajul privind tehnologiile digitale în agricultura Republicii Moldova. Chestionarul, în limba română și limba rusă, este disponibil ONLINE PE ACEST LINK (https://chemonics.us19.list-manage.com/track/click?u=59f667a7834c0b329e8cdde84&id=7a5632390e&e=2a87bcc447) și poate fi completat până pe 20 februarie.

Chestionarul va genera date calitative și cantitative privind:
* Situația curentă, necesitățile, înțelegerea și gradul de pregătire a actorilor din sectoarele agriculturii pentru scalarea și implementarea tehnologiilor noi și soluțiilor digitale;
* Tendințele în utilizarea diferitelor tehnologii digitale în Moldova, precum și penetrarea pieței, gradul de interes al actorilor din sectoarele agriculturii în acest gen de investiții;
* Posibilele intervenții în lanțurile valorice agricole cu potențial ridicat, în special cele cu valoare comercială adăugată și potențial sporit de export care au o nevoie clară de inovare digitală.

Programul de transformare digitală va fi implementat prin proiectele ADMA, dar și cele ale partenerilor și instituțiilor din sector. ADMA planifică lansarea unui set complex de ajutoare ce include: un apel de împrumuturi la condiții preferențiale, susținut adițional cu asistență tehnică, mentorat și servicii de consultanță, precum și granturi, astfel încât întreprinderile moldovenești din sectorul agro-alimentar să poată achiziționa și aplica tehnologii inteligente, digitale și prietenoase mediului.

Experiența internațională arată că majoritatea inițiativelor de inovație prin tehnologii digitale în agricultură sunt destinate practicilor sustenabile (53,8%), gestionării deșeurilor și trasabilitatea alimentelor (10,5%), dezvoltării de soluții digitale pentru reziliența climatică și evitarea calamităților (9%), marea majoritate implicând și formarea de aptitudini digitale a angajaților din sectorul agricol.

Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia, are drept scop sporirea competitivității și integrarea pe piața globală a industriilor strategice din Republica Moldova; crearea unei forțe de muncă cu abilități digitale, pregătită pentru viitor și adaptabilă, consolidând legătura dintre educație și sectorul privat; stimularea întreprinderilor de a adopta tehnologii ce sporesc productivitatea și implementarea inovațiilor care stau la baza economiei digitale, creativitatea, cunoștințele și tehnologiile pentru o creștere durabilă.

Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizare a Agriculturii (ADMA) este constituită cu misiunea de a realiza măsuri de dotare tehnică și tehnologică a agriculturii, bazându-se pe politicile statului pentru modernizarea sectorului agricol precum și pe necesitățile și solicitările producătorilor agricoli din Republica Moldova

Share