Mitropolia Moldovei, despre vaccinul anti-COVID: Este o decizie personală

Mitropolia Moldovei, despre vaccinul anti-COVID: Este o decizie personală

În contextual vaccinării anti-covid, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove vine cu unele cu următoarele precizări vizavi de acest subiect.

„Poziția Bisericii Ortodoxe din Moldova, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate.

Ca urmare a producerii vaccinului anti-covid, Biserica delimitează tema vaccinării de domeniul teologic și spiritual, considerând-o specifică domeniului științelor medicale.

În acest sens, Mitropolia salută vestea campaniei de vaccinare care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit.

Biserica înțelege complexitatea și varietatea opiniilor, mai ales sub influența mass-mediei, care generează o atmosferă de teamă, anxietate și intimidare. Subliniind că indiferent de opinii toți sunt fiii Bisericii. În acest sens, invităm pe toți să păstreze legătura păcii, unității și iubirii care ne aduce împreună în Hristos.

În legătură cu caracterul sigur al actului de vaccinare, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv.

De aceea, Biserica se roagă pentru toți cei care lucrează pentru protejarea și slujirea vieții omenești, incluzând cercetătorii, oamenii de știință, doctorii, asistentele și toți lucrătorii de sănătate din spitale.

În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni.

Decizia referitoare la vaccin este o decizie personală, iar fiecare credincios are dreptul de a lua această decizie în consultare cu medicul personal.

Biserica atrage în continuare atenția credincioșilor asupra importanței respectării în continuare a tuturor măsurilor de sănătate solicitate de autorități, deoarece pandemia continuă să reprezinte o amenințare la adresa vieții umane”, se arată în Declarația Mitropoliei.

Doina Secrieru

Share