Mitropolia Moldovei, despre vaccinare: „Nu suntem împotriva vaccinării copilului”
Situația epidemiologică privind îmbolnăvirile de rujeolă și problemele în domeniul imunizării populației din Republica Moldova, au fost discutate, astăzi, în cadrul unor audieri publice, informează Oficial.
Deputatul și preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, Valentina Buliga, a comunicat mai multe detalii cu privire la subiect. „Ne dorim ca la această masă rotundă să vedem ce întreprindem pentru a preveni această maladie. De-a lungul anilor, au fost înregistrate mai multe epidemii declanșate de rujeolă. Situația epidemiologică este destul de complicată. Scopul consultărilor de azi este de a trasa măsuri. În ultimii ani a luat amploarea de anti-vaccinare. Mitul despre faptul că vaccinul poate provoca autism a circulat în societate, chiar dacă s-a dovedit a fi contrariul. Problema nesiguranței vaccinurilor este falsă, uneori inventată”, a spus deputata.
Secretarul de stat la ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Aliona Serbuleno, a vorbit despre creșterea numărului de copii infectați de rujeolă: „Dacă în lunile ianuarie-februarie am avut 2 cazuri de rujeolă, atunci în mai-iunie am avut 35 de cazuri confirmat”.
Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, a relatat despre acțiunile ministerului: „Cei mai vulnerabili sunt copiii. Odată cu începerea anului școlar, Ministerul monitorizează situația prin intermediul organelor de specialitate. La 13 septembrie, ministerul s-a convocat într-o ședință la care a fost examinată situația. A fost solicitată implicarea cadrelor didactice, dar și a autorităților publice locale. Ca urmare a acestor acțiuni, situația s-a ameliorat parțial”.
Reprezentantul bisericii baptiste din Republica Moldova, Serghei Gherman, a exprimat poziția bisericii baptiste cu referire la vaccinare. „S-a invocat motivul religios, problema vaccinării nu ține de credință. Biserica a fost trasă artificial în această dispută. A se vaccina sau nu e o decizie personală a fiecărui părinte”, a precizat acesta.
Vicepreședintele Comisiei sănătate, protecție socială și familie, Valentina Stratan, a comunicat despre unele lacune din sistemul medical. „Sunt foarte bucuroasă că are loc aceasta întrunire. Am fost bucuros uimită de răspunsul care l-a dat reprezentantul bisericii. Vreau să recunoaștem că avem rezerve la comunicarea cu mamele copiilor, în acest sens medicii nu au puterea de a convinge o mamă că vaccinul este important”, a declarat ea.
Reprezentantul Mitropoliei Moldovei, Marin Cij, a vorbit despre vaccinare. „S-a vorbit foarte mult și convingător pe latura de a vaccina copilașii, și se va mai discuta, nu se oprește aici. Mitropolia nu este împotriva vaccinării copilului, dar să fie lăsat la libera alegere a părintelui. Societatea este tulburată, fiindcă s-a pus interdicție pentru școală. Poziția noastră este de a lăsa la alegerea părintelui. Dumnezeu creându-l pe om, nu intervine în voința lui proprie”, a conchis el.
Mihaela Conovali