Mircea Buga: Este necesară stabilirea unei viziuni clare asupra problemelor din sistemul de sănătate

Mircea Buga: Este necesară stabilirea unei viziuni clare asupra problemelor din sistemul de sănătate

Ministrul Sănătății Mircea Buga a participat vineri, 27 martie 2015, la ședința Consiliului Sectorial de Sănătate în domeniul Asistenței Externe vizând prioritățile reformelor în cadrul sistemului de sănătate din Republica Moldova, cu participarea partenerilor de dezvoltare și reprezentanților instituțiilor ce implementează proiecte de asistență externă.

Agenda şedinţei a inclus Raportul de activitate al Ministerului Sănătăţii pentru anul 2014 și rezultatele Studiului de evaluare a Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare oferite de către partenerii externi pentru sectorul sănătăţii (2014).

Consilierul principal de stat al premierului, responsabil de domeniul ocrotirii sănătății și dezvoltării sociale, Boris Gîlcă, a ținut să meționeze că Prim-ministrul Chiril Gaburici apreciază înalt contribuția partenerilor de dezvoltare pentru fortificarea sistemului de sănătate publicăși suportul deosebit acordat în dezvoltarea strategiilor, programelor şi proiectelor de asistenţă tehnică, consolidarea capacităţilor, intervenţiile pe termen mediu şi lung în domeniul medical.

Domnul Boris Gîlcă a subliniat că Guvernul Republicii Moldova, cu suportul partenerilor externi, vor asigura continuitatea proceselor de reformare a sistemului de sănătate şi vor spori calitatea serviciilor medicale cu scopul final de apropiere a acestora de standardele existente în Uniiunea Europeană.

Ministrul Sănătăţii, Mircea Buga a mulţumit partenerilor externi pentru suportul acordat şi a făcut o prezentare amplăa iniţiativelor propuse pentru implementare. A ţinut să menţioneze că este necesar stabilirea unei viziuni clare asupra problemelor din sistemul de sănătate al Republicii Moldova, în perioada imediat următoare, fiind identificate intervenţiile pentru soluţionarea acestora.

Domnul Mircea Buga a concretizat că implicarea activă a tuturor părţilor interesate: reprezentanţii instituţiilor medicale, ai mediului academic, ai societăţii civile şi cei din mediul de afaceri în procesul de elaborare şi implementarea a politicilor, este crucială pentru reuşita realizării reformelor în sistemul de sănătate.

 

Mihaela Rotari

Share