Mircea Baciu: „Grand Tower” poate deveni cartea de vizită a capitalei atât din punct de vedere arhitectural, cât și ingineresc

Mircea Baciu: „Grand Tower” poate deveni cartea de vizită a capitalei atât din punct de vedere arhitectural, cât și ingineresc

Compania moldovenească „Manoli” se pregăteşte să implementeze un mare proiect investiţional – centrul multifuncţional „Grand Tower”. Acesta va fi construit pe locul centrului comercial Grand Hall din Chișinău și va deveni cea mai înaltă clădire din Moldova: înălţimea sa va fi de 150 de metri, cu 35 de etaje.

Potrivit proiectului, clădirea va avea o suprafaţă de 75 de mii de metri pătraţi, cu o punte de observare la ultimul etaj. Aceasta va găzdui un centru de birouri, un hotel cu apartamente și numeroase restaurante. În partea inferioară a complexului va funcţiona un centru comercial cu o suprafaţă de 35 de mii de metri pătrați. De asemenea, este planificată o parcare în trei niveluri, cu 700 de locuri.

Într-un material publicat în „Logos Press”, proprietarul companiei „Manoli”, cunoscutul om de afaceri Mircea Baciu, a notat că ambele edificii – Grand Hall și Baby Hall – vor fi demontate. „Centrele comerciale de acest tip sunt învechite și nu înfrumuseţează oraşul. Conectarea a două centre comerciale cu o singură galerie este, de asemenea, o tehnologie învechită, aşa că am decis să folosim acest loc pentru un proiect inovator, care va fi construit de la zero. Aici deţinem mai mult de 1 hectar de teren şi acest loc este unul dintre cele mai bune din oraş. Apropierea de calea ferată va oferi trafic suplimentar. Mai devreme sau mai târziu, gara va prinde iarăşi viaţă, iar aceasta ne va asigura un anumit flux de turiști din Iași, București, Kiev, Odessa. Sperăm că Chișinăul, cu dezvoltarea sa haotică, cu magazinele vechi și lipsa parcărilor, devine trecut. De aceea, contăm pe sprijinul autorităţilor, pentru că acest obiect poate deveni nu doar un punct emblematic al întregii capitale, ci și a ţării”, a menţionat Mircea Baciu.

Potrivit spuselor sale, „Grand Tower” poate deveni cartea de vizită a capitalei atât din punct de vedere arhitectural, cât și ingineresc.

Având în vedere că edificiile înalte necesită o tehnologie de construcţie mai complexă, „Grand Tower” va necesita aproximativ 100 de milioane de euro.

Compania „Manoli” intenţionează să atragă investitori străini care sunt gata să investească într-o afacere atât de mare. Acum aşteaptă aprobarea finală a proiectului pentru a începe negocierile cu partenerii străini. Este planificată invitarea antreprenorilor străini care să construiască „Grand Tower”. Deja au avut loc negocieri preliminare cu două companii – din Turcia și Shanghai, care sunt specializate în construcţia de clădiri înalte „la cheie”.

De menţionat că autorul proiectului este firma ARD, condusă de cunoscutul arhitect Gheorghe Telpiz. El a vizitat deja diverse oraşe mari ale lumii, printre care Hong Kong, Tokyo, Frankfurt, unde a studiat specificul construcţiilor înalte.

Este planificat ca, construcţia centrului „Grand Tower” să fie finalizată până în 2030.

Share