Ministrul Topală a discutat cu delegația Comitetului Sindicatului European pentru Educație

Ministrul Topală a discutat cu delegația Comitetului Sindicatului European pentru Educație

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a avut o întrevedere cu delegația Comitetului Sindicatului European pentru Educație (ETUCE), care se află într-o vizită de documentare în Republica Moldova în contextul crizei umanitare din regiune. Oficialul le-a mulțumit reprezentanților ETUCE pentru implicare și deschidere în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

Totodată, ministrul a făcut o prezentare a măsurilor întreprinse de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) ca răspuns la criză, obiectivul de bază fiind asigurarea accesului la o educație de calitate pentru toți copiii refugiați din Ucraina.

În context, s-a menționat despre implicarea MEC într-o serie de activități legate de cazare și alimentație pentru familiile cu copii din Ucraina, dar și despre oferirea suportului psihologic și integrarea copiilor și tinerilor în sistemul educațional din Republica Moldova.

Printre alte măsuri întreprinse pentru gestionarea crizei au fost menționate: elaborarea cadrului normativ cu privire la procesul de încadrare a copiilor și tinerilor din familiile refugiaților din Ucraina în instituțiile de învățământ din țară; activitatea Grupului de lucru ca răspuns la criza refugiaților din Ucraina, împreună cu partenerii de cooperare, coordonat de MEC, UNICEF și ICNUR; elaborarea Planului de răspuns la criza refugiaților în educație, precum și cartografierea necesităților pentru asigurarea accesului la studii etc.

Delegația ETUCE a fost informată și despre conlucrarea constantă a Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova cu Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina, în prezent fiind inițiate acțiuni pentru organizarea examenului unic de finalizare a studiilor în învățământul general și superior.

În cadrul întrevederii au fost anunțate datele actualizate cu referire la numărul copiilor refugiați din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova, menționându-se că în țară se află circa 47 de mii de copii refugiați, în sistemul educațional național fiind încadrați 1997 de copii și adolescenți, dintre care 1063 în școli, 676 frecventează grădinița, 258 beneficiază de activități nonformale din cadrul centrelor pentru tineret, secțiilor sportive, cercurilor de creație ș.a.

La rândul lor, reprezentanții Comitetului Sindical European pentru Educație au mulțumit pentru informațiile detaliate prezentate și au felicitat autoritățile din Republica Moldova pentru buna gestionare a crizei, reiterând mesajul de solidaritate și suport pentru țara noastră în realizarea activităților de perspectivă.

Share