Ministrul Mediului a discutat cu silvicultorii din Iargara și Cahul

Ministrul Mediului a discutat cu silvicultorii din Iargara și Cahul

Silvicultorii ocoalelor silvice din Iargara și Cahul s-au întâlnit cu ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu și au discutat despre viziunile noii reforme în sectorul forestier. Vizita de lucru a avut loc pe data de 30 august curent, la care au participat peste 50 de angajați, informează OFICIAL. 

Republica Moldova și-a trasat un obiectiv ambițios, pentru următorii 10 ani, și anume, de a extinde suprafețele de împădurire și reîmpădurire cu 100 mii ha, în special, plantarea de puieți din speciile autohtone, rezistente la schimbările climatice. Efectele schimbărilor climatice le simțim cu toții și le vom resimți dacă nu ne adaptăm la noile realități sociale și economice, respectiv, care impun măsuri de reformare.

Lucrătorii din domeniul silvic fac parte din procesul de reformare, de aceea, viziunea lor va contribui la îmbunătățirea schimbărilor care vor avea loc. Conform silvicultorilor, reforma trebuie să includă și modernizarea echipamentului tehnic, ei lucrând la moment cu utilaj învechit, care se răsfrânge mult asupra calității și eficienței muncii lor.

Ministra Mediului a reiterat: ”Pădurile oferă o gamă largă de beneficii importante pentru societate și economie, prin furnizarea de servicii eco-sistemice. Acestea protejează solurile împotriva eroziunii și regularizează bazinele hidrografice și sistemele hidrologice locale prin menținerea fluxurilor de apă, reglează clima la nivel local, regional și mondial, stochează carbonul, protejează polenizatori valoroși, purifică aerul și apele dulci și, în general, ne protejează împotriva dezastrelor naturale precum avalanșele, alunecările de pământ, seceta și inundațiile”.

Până la moment, Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a întreprins vizite de lucru la întreprinderile silvice din Chișinău, Bălți, Strășeni și Călărași, Ungheni, Nisporeni, Soroca, Șoldănești, Ungheni, Edineț. Întâlnirile cu lucrătorii din domeniul silvic va oferi o viziune mai durabilă pentru viitorul pădurilor țării noastre.

Share