Ministrul Economiei şi Ambasadorul SUA în Moldova au efectuat o vizită la terminalul TRANS OIL GROUP
Ministrul Economiei şi Infrastructurii al Republicii Moldova, Vadim Brânzan şi Ambasadorul SUA în Moldova, Derek Hogan au efectuat o vizită de lucru la terminalul TRANS OIL GROUP din Portul internaţional liber Giurgiuleşti.
În cadrul vizitei, Vaja Jhashi, conducătorul şi principalul acţionar al TRANS OIL GROUP, a familiarizat oaspeţii cu activitatea terminalului portuar, cu noile proiecte realizate, dar şi a povestit în detalii despre proiectele ulterioare ale grupului în port.
La momentul actual, capacităţile TRANS OIL GROUP în Portul internaţional liber Giurgiuleşti asigură păstrarea a peste 70 mii tone de cerealiere. În scurt timp, va fi pusă în funcţiune o linie pneumatică independentă pentru grâne cu o lungime de 515 metri şi o capacitate de transport de 250 t pe oră, care va uni ambele terminale ale grupului din port. În rezultatul acestui proiect, terminalele TRANS OIL GROUP din portul Giurgiuleşti vor putea asigura trecerea a 1,6 mil. tone metrice pe an. Volumul investiţiilor în construcţia liniei pneumatice a constituit circa 1,6 mil. dolari SUA.
Vaja Jhashi a menţionat că „această linie pentru culturi cerealiere este un proiect unic nu doar pentru Moldova, dar, în genere, în spaţiul european şi asiatic”. „Sunt multe proiecte, în cadrul cărora, prin intermediul pneumaticii, se asigură transportarea unui anume tip de materiale de construcţie, dar pentru a face acelaşi lucru în cazul culturilor cerealiere şi a porumbului sunt necesari anumiţi parametri. E vorba şi de viteza fluxului şi de însuşi procesul de transportare. Producţia pe bandă circulă în loturi, dar cu asigurarea ambalajului aerian. Proiectul a fost realizat prin atragerea unei companii ruse şi a unei companii ucrainene. Pentru noi este foarte important să folosim noile tehnologii în business-ul nostru şi să le aducem în Moldova”, a spus el.
Vaja Jhashi a comunicat şi despre noul proiect al Grupului în Portul internaţional Giurgiuleşti cu valoarea de 22 mil. dolari SUA – construcţia noii uzine de prelucrare a uleiului. „Capacitatea acesteia este de 700 tone în 24 de ore, iar construcţia se va finaliza către începutul anului 2021. În cadrul proiectului vor fi utilizate cele mai moderne tehnologii, care există în prezent. Noile capacităţi de producere ale grupului TRANS OIL în Portul internaţional vor permite de majorat volumul exportului producţiei finite – ulei vegetal, în loc de materie primă – seminţe de floarea soarelui. Aceasta înseamnă că vom crea noi locuri de muncă cu un înalt nivel de tehnologizare, iar valoarea adăugată a producţiei va rămânea în Moldova”, a declarat Jhashi.
Doina Secrieru