Ministrul Culturii: „Dacă mecanismele nu vor da rezultate… Lockdown-ul este exact pasul următor”

Ministrul Culturii: „Dacă mecanismele nu vor da rezultate… Lockdown-ul este exact pasul următor”

La inițiativa Ministerului Culturii, astăzi, a avut loc o ședință cu privire la organizarea măsurilor sanitare, în contextul pandemiei de COVID, în cadrul instituțiilor teatrale și concertistice, precum și evenimentele în aer liber. Această întâlnire a venit să explice utilitatea măsurilor impuse de CNESP, dar și identificarea de mecanisme de control.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat: „COVID este un război, iar acest război este despre vieți omenești, creșterea ratei de decese este exponențială, dacă mecanismele nu vor da rezultate, atunci vom fi nevoiți să oprim total activitatea. Lockdown-ul este exact pasul următor, noi doar putem profita de aceste măsuri ca să diminuăm cazurile COVID, ca să putem activa. Dar în contextul acestui nou val, aceastei forme noi de virus, unica soluție este vaccinarea, iar instituțiile culturale sper să dea un exemplu comportamental în lupta cu pandemia”.

Prezenți la eveniment, directorii teatrelor, sălilor de concerte, organizatorii de evenimente de masă, s-au arărat nedumeriți referitor la mecanismele de control și aplicarea măsurilor impuse de CNESP. Totodată, au solicitat să fie gândit un protocol prin care publicul să poate fi informat de la etapa de achiziției de bilete despre procedura sanitară și respectarea normelor acesteia. De asemenea, au solicitat creare unui mecanism pentru procesarea datelor cu caracter personal.

Ministrul Culturii i-a asigurat pe cei prezenți despre intenția și eforturile Ministerului de a acorda suport instituțiilor culturale, așa încât, să poată activa în condițiile în care virusul nu va dispărea instantaneu. Dar în același timp, a venit cu solicitarea ca instituțiile culturale să devină promotori ai vaccinării, ca unică cale de redresare a situației pandemice.

Toate solicitările și concluziile ședinței de astăzi vor fi generalizate într-o scrisoare unică și vor fi propuse spre informare CNESP.

 

Doina Secrieru

Share