Ministru: În noua Strategie de Dezvoltare Regională, spre finanțare au fost aprobate 30 de proiecte
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a prezentat, astăzi, rezultatele implementării politicii de dezvoltare regională în anul 2017, transmite Oficial.md.
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca, a menționat că, în baza documentului unic de program, au fost aprobate 62 de proiecte.
„Avem 3 Agenții de dezvoltare regională care activează pe teritoriul țării: nord, centru și sud. De asemenea, anul trecut a fost deschisă și o Agenție în UTA Găgăuzia. În baza noului Document aprobat, au fost incluse 52 de proiecte și preluate 10 din programul anterior. În toate conceptele am acumulat peste 7 miliarde de lei pentru proiecte. Suntem în proces de a înființa încă o Agenție în regiunea transnistreană și una – în mun. Chișinău.
În noua Strategie de Dezvoltare Regională, spre finanțare au fost aprobate 30 de proiecte, dintre care 7 sunt finalizate în 2017. Bugetul total este de 200 milioane de lei anual. Au fost repartizați 186 milioane lei care au diferență la întreținerile administrative: 11 proiecte pentru apă și sanitație; 7- infrastructură și drumuri locale; 1 – managementul deșeurilor; 7- eficiența energetică; 8 – mediul de afaceri; 5 – atractivitatea turistică. Toate aceste proiecte vor fi finalizate până în 2020”, a spus ministrul Bîtca.
Secretarul de Stat, Dorin Andros, a prezentat rezultatele înregistrate la capitolul dezvoltării regionale.
„În domeniul aprovizionării cu apă și sanitație, pentru 2017-2020 – 318 km de apeduct preconizate spre a fi construite dintre care 66,8 km au fost deja finalizate în acest an. Două stații de tratare a apei dintre 4 planificate și 80,9 de rețele de canalizare din 147 planificate, o stație de epurare a apelor uzate din 3 planificate au fost deja finalizate. De aceste proiecte beneficiază 63 localități.
La capitolul infrastructură și drumuri – s-au preconizat 74 km de drum, s-au construit 7,9 km, inclusiv 16 poduri și podețe dintre 39 planificate. De acestea vor beneficia 23 de localități.
La capitolul managementul deșeurilor solide avem finanțat doar un proiect, în cadrul căruia s-au preconizat a fi cumpărate 8 autospeciale și s-a procurat doar 147 de containere metalice din 600 preconizate în acest an.
Au fost preconizate spre reabilitare și reamenajare 18 locații de atractivitate turistică și finalizate 5 dintre ele. Și au fost renovate 7 clădiri din 9 planificate la capitolul eficiență energetică în clădirile publice. Costul total al acestor proiecte a fost de un miliard 32 de milioane de lei. Anul acesta au fost alocate 186, 64 milioane de lei pentru implementarea proiectelor”, a spus Dorin Andros.
Cristina Parfeni