Ministra Mediului a participat la Conferința „Uniți pentru Justiție, Uniți pentru Natură” la Kiev

Ministra Mediului a participat la Conferința „Uniți pentru Justiție, Uniți pentru Natură” la Kiev

Daunele aduse mediului în timpul conflictelor armate afectează ecosistemele și resursele naturale mult timp după încheierea războiului. Nu respectă granițele naționale și își extinde impactul asupra generațiilor viitoare. Din păcate, această problemă este tot mai relevantă, deoarece invazia rusă în curs de desfășurare a Ucrainei a dus la pagube pe scară largă la o serie de medii prețioase, inclusiv peisaje naturale de o frumusețe incredibilă, resurse de apă, sol, floră și faună, precum și zone agricole, infrastructură de energie și apă, instalații de depozitare a deșeurilor periculoase, centrale chimice și nucleare în zone vaste ale Ucrainei.

Despre aceste aspecte s-a discutat în cadrul conferinței organizate la Kiev, „Uniți pentru Justiție, Uniți pentru Natură”. Miniștri, deputați, cercetători, donatori, militari și nu numai au discutat despre urmările războiului început încă din 2014.

Cei prezenți au menționat o consecință a războiului urban, imprudent al invadatorilor ruși, orașele și orașele au fost devastate de arme explozive, care au lăsat milioane de tone de resturi contaminate să polueze pământul. Emisiile de gaze cu efect de seră din Ucraina – rezultatul direct al războiului– însumează acum mai mult decât emisiile anuale ale Belgiei.

Nenumărate organisme vii, habitatele lor și o diversitate masivă de animale sălbatice, inclusiv zone umede, păduri, ecosisteme de coastă, pajiști, estuare și sisteme de arhipelag, au fost distruse, ducând la o pierdere profundă a biodiversității și la deteriorarea ecosistemelor delicate și esențiale din întreaga Ucraină. Distrugerea barajului Kakhovka este doar un exemplu: ducând la daune directe și indirecte catastrofale asupra mediului în amonte și în aval, inclusiv poluarea pe scară largă a Mării Negre, pierderea a mii de hectare de pământ fertil, schimbări climatice inevitabile și amenințare. pentru securitatea alimentară globală și populațiile vulnerabile de pe tot globul.

Dreptul și practica internațională care abordează daunele asupra mediului în conflictele armate au progresat substanțial în ultimii 20 de ani. Comisia de compensare a Națiunilor Unite a dezvoltat proceduri pentru a judeca pretențiile de mediu împotriva Irakului pentru invazia sa ilegală a Kuweitului în 1990-1991; Comitetul Internațional al Crucii Roșii a emis Orientări privind protecția mediului în timp de conflict armat; Comisia de Drept Internațional a elaborat Principiile privind protecția mediului în raport cu conflictele armate.

Curtea Internațională de Justiție a emis o serie de hotărâri cu privire la jefuirea resurselor naturale din estul RDC. S-a stabilit domeniul consolidării păcii de mediu, cu o puternică dimensiune juridică. În cele din urmă, un număr tot mai mare de țări, precum Ucraina, adoptă legi naționale privind ecocidul și există o mișcare tot mai mare de a crea o nouă („a cincea”) crimă internațională.

Aceste evoluții reflectă o nevoie și o urgență continuă nu numai de a preveni daunele aduse mediului în timpul războiului, ci și o atenție tot mai mare pe tragerea la răspundere a țărilor și a persoanelor pentru daunele aduse mediului în timpul războiului.

Share