Ministerul Sănătății: Se atestă o descreștere a cazurilor de infecție respiratorie acută

Ministerul Sănătății: Se atestă o descreștere a cazurilor de infecție respiratorie acută

În Republica Moldova se înregistrează o descreștere continuă a numărului cazurilor de infecții respiratorii acute. Respectiv în a patra săptămână a anului curent, 23-29 ianuarie, au fost înregistrate 103 cazuri de gripă sezonieră, 11 052 de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IARCS) și 409 – infecţii respiratorii acute severe (SARI).

Se atestă o tendință de reducere inclusiv a internărilor, în perioada menționată fiind spitalizate cu gripă 57 de persoane, iar cu IARCS – 279. De asemenea, informăm că, în săptămâna 23–29 ianuarie, nu au fost înregistrate cazuri de deces.

Menționăm că, în total, în acest sezon, au fost confirmate 1 377 de cazuri de gripă, IARCS – 171 202 cazuri și SARI – 7 203.

Reiterăm importanța respectării în continuare a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă sezonieră și alte infecții respiratorii acute, precum evitarea aglomerațiilor; purtarea măștilor de protecție, în special în transportul public, alte locuri aglomerate; respectarea distanței, de cel puțin un metru, față de persoanele care tușesc sau strănută; aerisirea periodică a încăperilor; respectarea igienei mâinilor, a etichetei tusei şi strănutului; vaccinarea antigripală.

La apariția primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii – febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune, vă îndemnăm să consultați medicul de familie.

Share