Ministerul Sănătății: Noile tarife pentru serviciile medicale nu vor afecta cetățenii care dețin poliță de asigurare medicală
Ministerul Sănătății dorește să aducă la cunoștința opiniei publice faptul că noile tarife pentru serviciile medicale nu vor afecta cetățenii Republicii Moldova care dețin poliță de asigurare medicală. Mai exact, aproape 86 la sută din populație va avea acces la servicii medicale gratuite și tratamente compensate. Menționăm, de asemenea, speculațiile lansate în spațiul public potrivit cărora majorarea tarifelor va limita accesul oamenilor, în special a celor cu venituri mici, la servicii medicale sunt neîntemeiate și false.
Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătății precizează că persoanele, care au venituri mici sau nu au un loc de muncă sunt asigurate de către Guvern. Pentru a benefica de asigurare medicală din partea statului, aceste persoane vor trebui să aibă oficial statut de șomer sau de beneficar de ajutoare sociale. Menționăm, de asemenea, că Potrivit Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, Guvernul achită costul polițelor medicale pentru 15 categorii de cetățeni: preșcolari, elevi, studenți, rezidenți, doctoranzi, gravide, lăuze, persoane cu nevoi speciale, persoane cu statut de șomer, mame cu patru sau mai mulți copii și beneficiari de ajutoare sociale.
În consecință, pentru aceste categorii de cetățeni accesul la sanătate nu va fi un lux, ci un drept garantat de stat. Mai mult, oamenii asigurați medical de Guvern, adică cei care au venituri mici, care nu au un loc de muncă, care sunt în incapacitate de muncă, vor beneficia, datorită tarifelor majorate, de servicii medicale și tratamente mult mai calitative.
Precizăm că, potrivit prevederilor legale, ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale se face o dată în doi ani. Aceasta este o măsură obligatorie pentru buna funcționare a sistemului de sănătate, aplicată în întreaga lume. Această măsură permite ca, anual, să fie implementate metode noi de diagnostic și tratament, care oferă posibilitatea medicilor să identifice rapid și cu precizie boala, și să aplice terapia potrivită.
În Republica Moldova, tarifele la serviciile medicale au fost ajustate ultima dată în 2011. Între timp, instituțiile medicale publice au fost dotate cu echipament medical performant pentru stabilirea diagnosticului și efectuarea tratamentelor. Aplicarea tehnologiilor noi, în special în spitalele republicane, unde sunt tratate cele mai grave cazuri, este costisitoare. Reactivele și consumabilele folosite pentru efectuarea investigațiilor medicale și a tratamentelor costă scump. Ca urmare, instituțiile medicale nu puteau să presteze servicii de înaltă performanță, extrem de necesare pentru mii de bolnavi, majoritatea dintre ei, cu venituri mici, asigurați de Guvern.
Ministerul Sănătății precizează, de asemenea, că restul de 14 la sută din populația țării poate beneficia de servicii medicale gratuite sau compensate, dacă își procură polițe de asigurare medicală. Persoanele care nu își pot procura o astfel de poliță din cauza lipsei veniturilor, trebuie să demonstreze acest lucru, așa cum cere legislația Republicii Moldova.
Ministerul Sănătății este deschis la un dialog pe tema tarifelor pentru serviciile medicale, dar respinge categoric orice acțiuni cu caracter electoral pe acest subiect și le consideră incorecte, menite să inducă opinia publică în eroare.
Maria Roșca
Deacord cu aceste schimbări! În urma la reformă se așteaptă servicii mai calitative, deoarece cei ce mergeau cu polița la medic o vor face și pe viitor gratis, iar restul vor putea beneficia de medicamente cu prețuri reduse, iar la policlinici totdeauna prețurile erau mai mari decît la spitalele de stat…
Spuneti-le asta la socialistii care au iesit sa protesteze azi fara sa stie pentru ce protesteaza. Si erau multi studenti si pensionari, care au polita gratuita de la guvern..
Concluzia? Trebuie de cumparat polita medicala 🙂
Dapoi ce se plinge lumea ca se maresc tarifele? Las sa-si cumpere polita, ca in toate tarile civilizate!