Ministerul Muncii și Protecției Sociale – în sprijinul familiilor cu copii

Ministerul Muncii și Protecției Sociale – în sprijinul familiilor cu copii

De Ziua Internațională a Copiilor, sărbătorită anual la data de 1 iunie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale este alături de toți copiii din Republica Moldova. În acest an, indemnizația unică la nașterea copilului a fost majorată cu 9 068 de lei, de la 10 932 la 20 000 de lei. Majorarea indemnizației unice la nașterea copilului este una dintre măsurile prevăzute în Programul de activitate al Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, orientat spre susținerea familiilor și reducerea sărăciei în rândul copiilor. Potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) la situația din 01.04.2024, de indemnizaţia unică la naşterea copilului în total au beneficiat 7.629 de mame pentru 7.746 copii.

Tot începând cu anul 2024, a fost extinsă durata concediului paternal de la 14 la 15 zile calendaristice. Tații, inclusiv cei care au adoptat copii, vor putea solicita concediul paternal integral sau în trei fracțiuni, a câte 5 zile calendaristice, în decurs de 12 luni de la data nașterii copilului sau de la data încuviințării adopției.

„Copiii sunt cei mai valoroși membri ai societății noastre, sunt viitorul în care trebuie să investim prin măsuri de protecție socială, educație, securitate și dezvoltare economică. Vom continua să elaborăm politici de protecție și pentru creșterea prosperității copiilor noștri pentru un viitor mai bun, într-o Moldovă europeană”, a menționat Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale.

De asemenea, anul acesta, până la sfârșitul lunii aprilie, au fost angajați 150 de specialiști în protecția drepturilor copiilor (SPDC) cu suportul UNICEF, astfel a fost triplat numărul specialiștilor. Ministerul și-a propus să ajungă la 300 de specialiști până la finele anului 2026.

Totodată, de la 1 ianuarie 2024, indemnizațiile pentru copii sunt acordate proactiv, de către Casa Națională de Asigurări Sociale, ceea ce înseamnă că familiile cu copii nu mai sunt nevoite să depună cereri pentru mai multe tipuri de indemnizații, printre care: indemnizația unică la nașterea copilului; indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani; indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină; indemnizația lunară pentru creșterea copilului – stabilită inițial pentru întreaga perioadă, până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, cu posibilitatea de a solicita ulterior modificarea opțiunii pentru o perioadă de 12 luni sau 24 de luni, etc.

La fel, începând cu anul 2023, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a aprobat cele trei servicii alternative de îngrijire a copiilor, mai exact instituirea unor creșe prin: servicii alternative de îngrijire a copiilor organizate de angajator la locul de muncă, servicii de îngrijire individualizată a copiilor organizare la domiciliul sau reședința temporară a copilului și servicii alternative de îngrijire a copiilor de tip familial acordate la locul de domiciliu/reședință al îngrijitorului de copii. La 1 iunie a fost lansată platforma serviciialternative.gov.md.

În același timp, începând cu 01.10.2022 a fost reglementată indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea acestuia a vârstei de 2 ani în cuantum de 1000 lei, de care beneficiază cca 66.161 de copii (datele CNAS la situația din 01.04.2024).

Share