Ministerul Mediului: Evoluția în timp și spațiu a accidentului nuclear de la Cernobîl

Ministerul Mediului: Evoluția în timp și spațiu a accidentului nuclear de la Cernobîl

Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major declanșat pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Suprafețe mari din regiunile limitrofe au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. catastrofa-de-la-cernobl-15-728

Potrivit Ministerului Mediului al R. Moldova, accidentul nuclear de la Cernobâl nu a afectat prea mult mediul ambiant şi agricultura din Republica Moldova. Chiar dacă norul radioactiv a fost adus de vânt şi deasupra ţării noastre, substanţele chimice şi radioactive care au nimerit în solul şi apele freatice au avut un efect de scurtă durată asupra naturii Moldovei. Substanţele radioactive şi metalele grele s-au răspândit şi pe teritoriul Moldovei după 12 zile de la producerea accidentului.

„Cel mai mult a avut de suferit nordul ţării, unde norul radioactiv s-a aşezat cu un strat mai gros. Nivelul radiaţiei era depăşit de 1,5-2 ori. Influenţa a fost asupra mediului ambiant şi asupra solului, faunei şi florei”, susține  un reprezentant al Academiei de Ştiinţe din Moldova.

Savanţii susţin că aceste elemente după scurgerea lor în atmosferă acum 30 de ani nu prezintă pericol pentru fauna şi flora din Moldova. Potrivit oamenilor de ştiinţă, investigaţiile din ultimii ani demonstrează că nivelul metalelor grele din solul Moldovei a rămas acelaşi ca în primele luni după accident.meteo Rezultatele cercetărilor de laborator întreprinse de către instituțiile specializate ale Ministerului Mediului privind evoluția în timp și spațiu a radioactivității în depuneri atmosferice și în apele de suprafață, indică faptul că nu au fost înregistrate poluări radioactive spațiale sau temporale, care să conducă la creșteri semnificative a nivelului de radiații sau care să pericliteze activitățile desfășurate sau ecosistemele de pe teritoriul Republicii Moldova.

Principalul poluant al mediului, iodul, s-a dezintegrat complet timp de 100 de zile după accident. În schimb, metalele grele au mai rămas în sol. Stronţiu 90 şi Cesiu 137 – au o perioadă de dezintegrare mult mai mare şi vor dispărea complet din sol peste cel puţin 300 de ani.
cer

Pentru un studiu aprofundat al riscului, indus de iradierea ionizantă, în Republica Moldova a fost elaborat un program naţional ştiinţifico-practic de studiere a sănătăţii populaţiei, inclusiv a copiilor. Evaluarea acţiunii consecinţelor genetice ale influenţei factorilor radioactivi şi a celor chimici asupra sănătăţii populaţiei Republicii Moldova a fost pus în sarcina Ministerului Sănătății și instituțiilor medicale.

Share