Ministerul Energiei a semnat cu Schneider Electric un memorandum de colaborare

Ministerul Energiei a semnat cu Schneider Electric un memorandum de colaborare

Schneider Electric este prima companie care a semnat cu Ministerul Energiei din Republica Moldova un memorandum de colaborare în vederea utilizării spațiilor de testare inovativă în materie de reglementare în domeniul energiei, cunoscute și ca Sandbox, pentru dezvoltarea sectorului energetic din țară.

Din partea Republicii Moldova, memorandumul a fost semnat de Secretara de Stat Cristina Pereteatcu, iar din partea Schneider Electric, de Petr Hermann, Director Regional pentru Sud-Estul Europei. Ceremonia a avut loc în cadrul Innovation Summit Paris 2024, eveniment organizat de Schneider Electric, la care au participat peste 3000 de specialiști din diverse domenii.

Ministerul Energiei din Republica Moldova urmărește intensificarea activităților de cercetare și dezvoltare în sectorul energetic din Republica Moldova, precum și introducerea de noi tehnologii pentru infrastructura energetică și industrie.

În acest sens, cu sprijinul PNUD Moldova, Ministerul Energiei a elaborat conceptul Sandbox, privind dezvoltarea Centrelor de testare a tehnologiilor inovatoare în domeniul energetic. În baza acestuia, companiile vor putea implementa și testa soluții tehnologice noi.

“Pentru a atinge obiectivul zero net emisii de gaze cu efect de seră, trebuie să fim inovatori și să electrificăm sectorul energetic. Astăzi încă nu avem toate soluțiile tehnologice și prin conceptul de Sandbox vrem să aducem cât mai multe companii străine care vor investi în soluții și locuri de muncă în Republica Moldova. Schneider Electric a acceptat propunerea Ministerului Energiei, fiind prima companie de talie mondială care vine în Republica Moldova pentru a testa inovațiile în energie”, a declarat Cristina Pereteatcu.

Cooperarea cu Schneider Electric presupune elaborarea și implementarea de proiecte pilot pentru testarea de soluții inovatoare în ceea ce privește eficiența energetică, cum ar fi renovarea clădirilor prin intermediul unor soluții inovatoare de eficiență energetică, cu accent pe accesibilitate și sustenabilitate, pentru a demonstra fezabilitatea și beneficiile adoptării acestor soluții tehnologice.

Amintim că Ministerul Energiei a elaborat, cu sprijinul PNUD Moldova, un proiect de lege privind spațiile de testare inovativă în materie de reglementare în domeniul energiei, cunoscute și ca Sandbox de reglementare. Scopul principal al proiectului de lege este să stimuleze inovația în sectorul energetic, oferind companiilor un regim special de activitate pentru o perioadă de până la 7 ani. Astfel, pentru a testa soluțiile inovative, companiile vor primi derogări de la anumite prevederi ale cadrului de reglementare.

Din proiectele de testare inovativă vor putea face activități precum dezvoltarea de servicii de flexibilitate pentru stabilitatea rețelei; reducerea impactului asupra mediului; dezvoltarea de noi abordări în materie de taxare a capacității pentru a influența comportamentul consumatorilor; agregarea cererii și a ofertei; integrarea stocării energiei în sectorul energetic; gestionarea comunităților energetice locale.

Share