Ministerul Energiei a selectat reprezentatul societății civile în cadrul Comisiei de licitații pentru oferirea statutului de producător eligibil mare
Ministerul Energiei a desfășurat procedura de selecție a membrului reprezentant al societății civile și membrului supleant în cadrul Comisiei de licitații pentru oferirea statutului de producător eligibil mare, desfășurate în conformitate cu Regulamentul privind desfășurarea licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil mare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 690/2018, informează OFICIAL.
În cadrul procesului de selecție, au fost depuse trei dosare, enumerate în ordine cronologică, după cum urmează:
- Sergiu Ungureanu;
- Natalia Ilasciuc;
- Dumitru Braga.
După examinarea dosarelor și ședința comună cu participarea conducerii Ministerului Energiei, Sergiu Ungureanu a fost selectat în calitate de membru al comisiei de licitații, Dumitru BRAGA – în calitate de membru supleant al comisiei de licitații și observator, iar Natalia ILAȘCIUC – în calitate de observator.
E de menționat că, statutul de observator este oferit persoanelor selectate din lista candidaților pentru reprezentantul societății civile, însă care nu au fost aleși ca membri ai Comisiei de licitații, dar care și-au dat consimțământul să participe în calitate de observatori pe lângă Comisia de licitații. Conform cerințelor de participare, care au fost recent simplificate și debirocratizate, câștigătorii licitației vor primi un preț fix garantat pentru o perioadă de 15 (cincisprezece) ani, pentru energia electrică generată. Urmare a acestei licitații se preconizează investiții de aproximativ 190 mln euro până în anul 2025 în construcția a 105 MW de parcuri eoliene și 60 MW fotovoltaice. După punerea în funcțiune a centralelor electrice licitate, ponderea energiei electrice din surse regenerabile de energie va crește de la 10% la finele anului 2023 până la 16,6%, contribuind semnificativ la atingerea angajamentului național de a avea o pondere de 30% a energiei electrice din surse regenerabile în consumul final către anul 2030.