Ministerul Educației cere anularea examenelor de absolvire pentru clasele a IV-a și a IX-a
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării consideră că este oportun să nu fie organizată testarea națională în învățământul primar și va propune Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) un proiect de decizie în această privință. Totodată, Ministerul susține că este rațional să nu fie organizate și examenele de absolvire a gimnaziului și, la fel, va propune către CSE un proiect de decizie.
Ministrul Igor Șarov a oferit mai multe detalii cu privire la elevii care absolvesc gimnaziile. „Elevilor care finalizează în acest an clasa a IX-a le vor fi eliberate certificatele de studii în baza notelor medii anuale obținute pe parcursul claselor a VII – IX-a. Notele de la disciplinele de examen vor reprezenta media aritmetică cu rotungire până la întreg a notelor medii anuale obținute de elevi pe parcursul claselor a VII – IX-a la disciplinele respective. În baza certificatelor de studii gimnaziale, elevii vor putea participa la admiterea în liceele teoretice și instituțiile de învățământ profesional”, a spus Șarov.
Ce ține de examenele de bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a, ministrul a spus: „Se va lua o decizie definitivă în funcție de data în care va fi permis accesul elevilor în instituțiile de învățământ. Opțiunea prioritară este bazată pe experiența statelor europene: desfășurarea examenului la sfârșitul lunii iunie”.
În același timp, reprezentantul ministerului a anunțat că săptămâna aceasta, în întreaga țară, se va efectua un program special, odată cu apropierea sărbătorilor pascale. „În această săptămână, se vor exclude temele pentru acasă”, a declarat Șarov.
În același timp, ministrul a spus că astăzi va fi lansat un program de aistență psihologică pentru elevi.
Prin urmare, Șarov a spus că, la moment, peste 95% din numărul total de elevi participă la procesul educațional la distanță. Pe de altă parte, 2 963 cadre didactice necesită dotare cu tehnică pentru a asigura procesul educațional. „Guvernul va aloca bani pentru procurarea echipamentului. Fundația Soros-Moldova, la fel, va oferi suport. Tehnică de calcul pentru profesori și elevi va fi oferită și de partenerii externi”, a adăugat oficialul.
Totodată, Șarov a vorbit despre salarizare. „Noi vom solicita achitarea integrală a salariilor angajaților din sistemul educațional”, a conchis el.
Mihaela Conovali