Ministerul Culturii intervine în situația clădirii de pe strada București, 62. Sergiu Prodan: Nu se va mai admite în viitor distrugerea bunurilor de patrimoniu cultural

Ministerul Culturii intervine în situația clădirii de pe strada București, 62. Sergiu Prodan: Nu se va mai admite în viitor distrugerea bunurilor de patrimoniu cultural

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a prezentat o situație în sensul ignorării și încălcării reglementărilor ce vizează protejarea patrimoniului național. Este vorba de clădirea de pe str. București 62.

Ministrul a vorbit despre măsurile stricte pe care intenționează să le ia pentru a exclude, pe viitor, asemenea derapaje legale.

„Epopeea durează de aproape 20 de ani, Mai exact, de la 1 februarie 2006, când Guvernul condus de Vasile Tarlev a transmis cu titlu gratuit edificiul din strada București nr. 62, împreună cu acareturile din curte și terenul aferent, de la balanța Agenției Privatizare de pe lângă Ministerul Economiei și Comerțului la balanța Ministerului Culturii și Turismului.

Scopul, după cum scria și în HG de atunci, a fost asigurarea protecției patrimoniului național cultural, la adresa dată existând un monument istoric de importanță națională – Conacul urban Rîșcanu-Derojinski.

În iulie 2009, Agenția Proprietății Publice (condusă de Igor Grigoriev) a vândut companiei „Maxelegant” SRL trei construcții situate la această adresă – o clădire administrativă, un garaj și Conacul urban Rîșcanu-Derojinski. Cumpărătorul, prin contractul de vânzare-cumpărare, s-a angajat să restaureze monumentul în termen de trei ani, în baza schiței și a documentației de proiect coordonate cu Ministerul Culturii.

A mai urmat însă o serie de tranzacții cu aceste clădiri – și fiecare nou proprietar se angaja să respecte obligațiunea de a restaura monumentul istoric. Aceeași obligație s-a aflat la baza certificatului de urbanism și a autorizației de construcție emise în 2012 sau 2013 de Primăria Chișinău.

Cu toate acestea, precum bine știți, astăzi la adresa București 62 nu avem nici urmă de monument istoric. De facto, în loc să restaureze Conacul, societățile „Universal Proiect” SRL și „Exfactor-Grup” SRL – apărută între timp în povestea noastră – au demolat acest monument istoric de importanță națională, ridicând în locul lui o construcție nouă cu suprafață și volumetrie mult mai mare decât a monumentului.

Societățile vizate au încălcat legislația cu privire la protejarea bunurilor de patrimoniu cultural, care interzice demolarea monumentelor istorice.

În consecință, în anul 2022, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor de pe lângă Ministerul Culturii a depus o sesizare la organele de drept pe faptul demolării monumentului, care a rezultat în pornirea unei cauze penale în baza articolului art. 1991 Cod penal”, spune ministrul.

Ministerul Culturii, în premieră pentru Republica Moldova, a inițiat procedura de reparare a prejudiciului adus patrimoniului cultural construit în urma demolării monumentului.

„În urma acțiunilor întreprinse de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, s-a constatat că suma prejudiciului se estimează la 21,36 milioane lei. Astfel, prin ordinul Ministrului Culturii nr 274 din 21 august, s-a solicitat societăților „Universal Proiect” SRL și „Exfactor-Grup” SRL să plătească în bugetul de stat prejudiciul menționat.

Considerăm că, soluția recuperării prejudiciului în sumă bănească, va constitui, pe lângă răspunderea penală, o măsură adecvată pentru sancționarea și descurajarea distrugerii bunurilor de patrimoniu cultural, care să fie un semnal și un precedent și pentru alți agenți economici.

În ceea ce ține de clădirea construită pe terenul monumentului, fără a intra în prea multe detalii tehnice, voi menționa doar că, după ce în luna mai 2018 Primăria Chișinău a emis o autorizație de construire în baza proiectului avizat de Ministerul Culturii, în luna noiembrie aceeași Primărie Chișinău, în mod inexplicabil, a emis o altă autorizație.

De facto, în mod ilegal a permis majorarea construcției cu patru etaje – în lipsa unui certificat de urbanism pentru proiectare și avizului Ministerului Culturii. Prin aceasta, Primăria a încălcat legea, care spune că autorizația de construire se emite în temeiul certificatului de urbanism pentru proiectare și avizului emis de Ministerul Culturii.

Din observațiile făcute la fața locului, la momentul actual, construcția cel puțin 18 etaje supraterane, adică au fost ridicate ilegal suplimentar șase niveluri. Și chiar dacă termenul de valabilitate a autorizației de construire a expirat, societatea comercială continuă executarea lucrărilor”, a punctat Sergiu Prodan.

Ministerul Culturii se află în proces de inițiere a procedurii de încasare a prejudiciului adus terenului monumentului istoric prin adăugarea ilegală a șase niveluri.

„Totodată, și Inspectoratul pentru Supraveghere Tehnică a inițiat controlul acestui obiectiv, constatând încălcările admise.

La fel, împreună cu Agenția Proprietății Publice, vom iniția procesul cu privire la încetarea dreptului de superficie contractuală asupra terenului, din cauza încălcării grave a legislației și a clauzelor contractuale.

Prin aceste acțiuni, vream să transmitem un mesaj clar societății că nu se va mai admite în viitor distrugerea bunurilor de patrimoniu cultural, iar sancțiunile pentru aceste fapte vor fi foarte aspre.

Am anunțat, din clipa preluării mandatului de ministru al Culturii, că protejarea patrimoniului istoric este o prioritate, am întreprins mai multe acțiuni în acest scop și vom continua acest demers”, a mai spus ministrul.

Share