Micii producători din domeniul alimentar vor activa în condiții simplificate
În cadrul ședinței de Guvern au fost aprobate ”Cerințe simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar și de completare a Hotărârii Guvernului nr.643/2003 cu privire la aprobarea Normelor metodologice şi criteriilor de clasificare a structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare şi de servire a mesei”.
Noile cerințe vor permite micilor producători să inițieze o activitate în baza unor condiții mai facile, cu cheltuieli minime pentru proiectarea și dotarea spațiilor de producere.
Principalele aspecte, importante pentru activitatea micilor producători, sunt:
1. Simplificarea procesului de înregistrarea a activității pentru micii producători de produse alimentare de origine animală – aceștia vor fi supuși înregistrării în domeniul siguranței alimentelor, fără obligativitatea de a contracta serviciile unui medic veterinar;
2. Reducerea frecvenței prelevării probelor pentru analiza microbiologică a produselor alimentare de origine animală;
3. Condiții mai puțin riguroase pentru proiectarea unității de producere – toate etapele procesului de producție din cadrul unei întreprinderi alimentare vor putea fi realizate într-o singură încăpere, dacă se va evita orice contaminare încrucișată;
4. Scutiri de la elaborarea și implementarea HACCP-ului – micii producători vor putea aplica ghidurile de bune practici bazate pe principiile siguranței alimentelor pentru controlul riscurilor din produsele alimentare;
De asemenea, micii producătorii vor avea posibilitatea să livreze direct sau să comercializeze cu amănuntul produse alimentare de origine animală și nonanimală consumatorilor finali sau unităților de comerț.
Totodată, proiectul stabilește cerințele față de abatoarele cu capacitate mică și cerințele pentru comercializarea laptelui crud prin intermediul automatelor.
Proiectul prevede și cerințe simplificate inclusiv pentru pensiunile turistice și agroturistice, cu servicii de pregătire şi servire a mesei, precum:
1. Prepararea și servirea de produse culinare și vin, obținute din materia primă din gospodăria proprie;
2. Dreptul să achiziționeze produsele alimentare de la producătorii casnici, adică de la persoanele fizice și anume:
– carnea provenită de la păsări și lagomorfele sacrificate tradițional;
– produse de origine vegetală (legume și fructe, inclusiv produse obținute din acestea);
– laptele, produsele lactate și ouăle de găină (pentru consum uman).
Noile modificări vor contribui semnificativ la creșterea activităților mici de producere, va oferi posibilitatea producătorilor casnici să își realizeze, în condiții legale, produsele alimentare și va ajuta la dezvoltarea turismului rural în Republica Moldova.
Menționăm că, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor de comun cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare au depus eforturi semnificative pentru a obține aceste avantaje pentru Republica Moldova. Pimii pași au fost realizați în luna noiembrie 2022, când o delegație a Republicii Moldova, condusă de către Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Radu Musteața, a efectuat o vizită de studiu în Republica Lituania. Pentru detaii accesați linkul https://old.ansa.gov.md/ro/comunicate/%C3%AEn-perioada-21-25-noiembrie-curent-o-delega%C8%9Bie-republicii-moldova-condus%C4%83-de-c%C4%83tre